Gezond de winter door

Voorkom griep

Winter: niet alleen het weer, ook onze gezondheid kan kwakkelen. Van november tot april is het influenzavirus actief; hét virus dat griep veroorzaakt. Wat is griep én hoe kun je het voorkomen?

Griep of verkoudheid?
Griep overvalt je. Binnen een paar uur voel je je beroerd. Voeg daarbij: hoge koorts (rond 39˚C), bonzende hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, keelpijn en een droge hoest. Verkoudheid lijkt op griep, maar gaat hooguit gepaard met lichte verhoging.

Voorkomen of genezen?
Er is maar één manier om griep te voorkomen: de jaarlijkse griepprik halen. Bij 60-plussers*, kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld hartziekten kan griep ernstige gevolgen hebben. Zij krijgen de griepprik gratis. Wie niet tot de risicogroep behoort, kan op eigen kosten een griepprik halen bij de huisarts. De griepprik heeft nauwelijks bijwerkingen. Wel moeten mensen die allergisch zijn voor eieren eerst overleggen met hun huisarts. Het griepvaccin wordt namelijk gekweekt in kippeneieren.


Wat is een griepprik?
Een griepprik is een vaccinatie met daarin een cocktail van griepvirussen die worden verwacht. De inenting maakt de gevaccineerde immuun tegen de meeste griepvirussen.

Griep: onschuldig virus of dreigend gevaar?
Het griepvirus is een meester in vermommen. Ieder jaar verandert het zijn uiterlijk iets, om ons afweersysteem om de tuin te leiden. Al jarenlang is die verandering zo klein, dat het afweersysteem van de meeste volwassenen het influenzavirus herkent. Maar als het griepvirus ineens zó sterk verandert, dat deze ziekmaker door het menselijk afweersysteem niet tijdig wordt herkend, dan is er kans op een wereldwijde griepepidemie.

Uitzieken of naar de dokter?
Griep moet je uitzieken. Neem zo nodig een paracetamol tegen pijn en koorts. Na een week voelen de meesten zich een stuk beter. Hoewel de moeheid lang blijft. Wordt de koorts erg hoog, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Zijn kinderen vatbaarder?
Griep heeft ieder jaar een piek in januari. Tijdens zo'n piek worden er meer kinderen ziek dan volwassenen. Kinderen zijn in het algemeen vatbaar voor virussen. Dat komt doordat ze nog niet zo vaak met virussen in contact zijn geweest. Het afweersysteem herkent een virus pas als je er ziek van bent geweest. Daardoor zijn er ook kinderziekten. Die krijg je als je klein bent en de rest van je leven ben je er immuun voor. De eerste twee jaar van hun leven hebben kinderen ook vaak luchtweginfecties, omdat hun luchtwegen nog niet volledig zijn ontwikkeld. In de tijd dat de virussen weer de kop opsteken, is het RS-virus voor hele kleintjes een risico.

Interessante link
www.rivm.nl/griepprik

*Op de gezondheidspagina in de huis-aan-huis bladen is per abuis de verkeerde leeftijd genoemd. De juiste leeftijd is vanaf 60 jaar.