Blijf de winter de baas!

Wie gezond eet, heeft echt niets extra’s nodig. Maar wat is gezond eten?
Onderstaand enkele tips en informatie over de welbekende Schijf van Vijf.

Schijf van Vijf
Volgens de Schijf van Vijf heeft een gemiddeld mens dagelijks het volgende nodig:

6-7 sneden brood
4-5 kleine aardappelen
2 ons groenten
2 stuks fruit
0,5 liter melk
1,5 plak kaas
125 gram vlees (inclusief vleeswaren)
halvarine op brood (dun smeren)
vloeibare olie of margarine om in te bakken
1,5 liter vocht

Lukt het u niet om op deze manier te eten? Dan loopt u de kans dat u vitaminen en mineralen mist. In dat geval is het aan te raden om een multivitaminepreparaat te nemen.

Tip 1: ook bak- en braadproducten bevatten minder verzadigde vetten en zijn dus gezonder. 

Tip 2: met 2 stuks fruit en 2 ons groenten per dag krijgt u genoeg vitamine C binnen.

Tip 3: Thuisblijven en toch lekker bewegen in de winter? Haal de hometrainer van zolder!

Tip 4: Meer weten over gezond eten? Kijk op www.voedingscentrum.nl. Hier vindt u allerlei interessante informatie over eten in combinatie met gezondheid en veiligheid. Ook krijgt u hier heel veel handige tips. Bijvoorbeeld over hoe u lekker en gezond kunt eten, terwijl dit niet duur hoeft te zijn. Aanrader!


Ongezonde vetten
Verzadigde vetten zijn niet goed voor de gezondheid. U vindt ze in volvette kaas, volle melkproducten en vettere vleeswaren. Kies daarom liever voor halfvolle zuivelproducten, 20+ of 30+ kaas (ook in pittige uitvoering verkrijgbaar!) en magere vleessoorten. En eet, indien mogelijk, twee ker per week vis (1 x vette vis zoals zalm, tonijn, makreel of haring en 1 x magere vis zoals bijvoorbeeld kabeljauw of andere witvis).


Vitamine D: onmisbaar
Vitamine D: vooral ouderen, jongeren en zwangere vrouwen lopen in de wintermaanden het risico om te weinig vitamine D binnen te krijgen. Ons lichaam maakt het aan onder invloed van zonlicht (dat gebeurt ook in de winter als de zon niet schijnt, maar het buiten wel helder licht is). Het advies is dan ook om lekker vaak naar buiten te gaan, ook in de winter! 30 minuten per dag is ideaal. Een goed advies, dat helaas niet altijd haalbaar is. Want vooral ouderen gaan bij glad, nat of donker weer niet graag naar buiten. Bent u echt een huismus, let dan extra op de vitamine D. Smeer halvarine op brood (daar zit deze vitamine in) of neem een multivitaminepreparaat.