‘Houd sproeten goed in de gaten!´

Corrie Holleman-van Scheers had al jaren een grote sproet in de holte van haar elleboog zitten. Ze hield deze plek goed in de gaten. Maar omdat de sproet nauwelijks van vorm veranderde, was er geen reden voor onrust. Totdat Corrie ´s morgens wakker werd en ontdekte dat de sproet was opengebarsten. `De wond zag er niet uit. De huisarts verwees me direct door naar de dermatoloog en binnen drie dagen werd ik geopereerd.`

De sproet bleek een vorm van huidkanker en de dermatoloog verwijderde het zogeheten ´melanoom´. Bij controle een week later bleek dat de tumorcellen dieper zaten dan gedacht: “Ik moest nogmaals geopereerd worden. Daarbij werd ook de lymfeklier in mijn arm weggehaald en moest er een stuk huid getransplanteerd worden. Een flinke operatie met veel nasleep: zo genas de wond minder goed dan gedacht en had ik veel last van vocht in mijn arm. Al met al ben ik er ruim twee jaar mee bezig geweest.”

Massages en steunkous
Tijdens haar genezingsproces kwam Corrie onder andere bij de huidtherapeut terecht. “Zij zorgde ervoor dat het vocht uit mijn arm afgevoerd kon worden. Dat gebeurde met een soort massages en een speciale steunkous. Heel prettig, net zoals de behandeling door de speciale verpleegkundige die mijn wond verzorgde. Ik ben ongelofelijk blij dat de behandeling geslaagd is, het had heel anders kunnen aflopen. Ik zeg het dan ook tegen iedereen die het wil horen: heb je een plekje en zie je iets verdachts? Aarzel dan niet, maar bel direct de huisarts.”


Meer weten over het werk van de huidtherapeuten in het Albert Schweitzer ziekenhuis? Klik hier.