Gerust op reis

Gaat u met een gerust hart op reis?

(Bijna) Vakantie! Wild spotten in Afrika, kloosters bekijken of juist lekker zonnen aan het strand in binnen of buitenland… Vakantiebestemmingen genoeg. Onderstaand nog enkele tips om goed voorbereid op pad te gaan.


  • Haal op tijd uw benodigde vaccinaties.
    Voor vaccinaties en advies kunt u terecht bij een plaatselijke vestiging van de GGD. Zie ook www.ggdreizen.nl 
  • Mijd de mug! 
    Muggen verspreiden niet alleen malaria, maar ook gele koorts en dengue. Dus: mijd de mug. Slaap onder een klamboe of in een kamer met airconditioning en smeer je in met een muggenmiddel met DEET. 
  • Voorzichtig met eten en drinken.
    Reizigersdiarree komt veel voor. Wees daarom voorzichtig met eten en drinken en let op hygiëne. Drink (zeker in tropische landen) alleen flessenwater en let erop dat de fles verzegeld is. 
  • Medicijnen mee
    Vergeet niet om eventuele medicijnen mee te nemen die u (altijd of soms) gebruikt. Het is ook verstandig om aan uw apotheker een lijst te vragen waarop de medicijnen staan die u gebruikt. Op zo’n lijst staan vaak de stofnamen; in het buitenland kunt u zo gemakkelijker de juiste medicijnen krijgen als dat nodig is. Stop de medicijnen ook altijd in uw handbagage; u hebt ze dat altijd bij de hand, mocht eventueel uw bagage kwijtraken. 
  • Let op teken
    In bosrijke gebieden komen nogal eens teken voor. Neem een tekenpen mee om de teek veilig te verwijderen. 
  • Reisverzekering
    Bekijk voor vertrek welke kosten uw eigen zorgverzekeraar vergoedt bij eventueel doktersbezoek in het buitenland. Een extra reisverzekering kan problemen voorkomen. Zeker als u bijvoorbeeld aan (risico)sporten doet. 
  • Niet vergeten
    Belangrijke telefoonnummers en goede zonnebrandcrème.