Neuroloog Henk Boot over het Slaapwaakcentrum

‘Slaapwaakcentrum: voor iedereen met slaapproblemen´

“Veel mensen slapen slecht. Dit kan komen door problemen met de ademhaling, zoals slaapapneus of snurken. Vele anderen hebben problemen met inslapen, doorslapen of slaperigheid overdag. Voor al die mensen is er het Slaapwaakcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Bij slaapproblemen spelen vaak meerdere oorzaken een rol. Klachten kunnen ontstaan door depressie, burn-out, pijnsyndromen, onregelmatige diensten of stress. Neurologische aandoeningen als dementie, de ziekte van Parkinson of rusteloze benen kunnen ook slaapproblemen geven.
Narcolepsie is een ziekte die slaapaanvallen kan geven. Slaapproblemen leiden vaak tot relatieproblemen of op werk en zijn niet goed voor de gezondheid. Gelukkig zijn ze vaak wel te behandelen.

Voor een goede aanpak van deze problemen is veel kennis nodig. Die hebben wij in huis, ons team bestaat uit verschillende specialisten op het gebied van slaapproblemen: een neuroloog, longarts, kno-arts, psycholoog, psychiater, osas-verpleegkundigen en gespecialiseerde laboranten. Wij behandelen de patiënt in een gezamenlijke aanpak. Bovendien streven wij ernaar om iedere patiënt na twee bezoeken een diagnose plus behandelplan te geven. Dat maakt ons centrum uniek in de regio.”