3 vragen aan... Bettina Akerboom, gynaecologe in het Albert Schweitzer ziekenhuis:

Locatie Zwijndrecht heeft een zorgprogramma voor zwangeren met zwangerschapsbraken. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?
“Als het braken tijdens de zwangerschap zo erg is dat je niets, met name ook geen vocht meer binnen kan houden. Dan ontstaan er uitdrogingsverschijnselen en uiteindelijk kan het functioneren van je lichaam er door in gevaar komen.”

Hoe ziet het programma eruit?
“Eerst onderzoeken we of er een lichamelijke oorzaak voor het braken is, zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem. Ook maken we een echo want je ziet zwangerschapsbraken bijvoorbeeld vaker bij een tweelingzwangerschap. Daarna start een programma van ongeveer vijf dagen. We beginnen met een vochtinfuus. De volgende dag kijken we of het de zwangere lukt om te eten en krijgt zij dieetadviezen. Ook wordt met een vragenlijst nagegaan of er andere oorzaken een rol spelen bij het braken, denk aan angst voor de zwangerschap of een moeizame relatie. Zo ja dan kan een psycholoog of maatschappelijk werker hulp bieden. Lukt het eten na een paar dagen nog niet dan geven we sondevoeding. Zodra de zwangere hiermee kan omgaan, kan zij naar huis. Ze wordt dan verder poliklinisch begeleid door de diëtiste en de gynaecoloog en eventueel psycholoog of maatschappelijk werker."

Belangrijkste resultaten?
“Dankzij het programma weten we vaak snel de oorzaak van het braken, kunnen we gericht behandelen en kan de patiënte snel weer naar huis. Daarnaast voelen vrouwen zich serieus genomen omdat het braken niet afgedaan wordt als aanstellerij."

Last van zwangerschapsbraken?