‘CTG-Thuisregistratie scheelt heel veel rompslomp’

Tijdens de zwangerschap van Elfride Bijl werd al snel opgemerkt dat haar baby achterbleef in de groei. De gynaecoloog besloot dat de baby dagelijks in de gaten gehouden moest houden. Dus controleert Elfride nu zelf thuis iedere dag de harttonen van haar kindje. Dat doet ze met een CTG-Thuisregistratie-apparaat. “Met een half uurtje ben ik klaar.”

“Voor deze controles gedurende de zwangerschap zou ik normaal gesproken iedere dag naar het ziekenhuis moeten rijden. Maar dat is erg vermoeiend en omslachtig. Ik woon niet dichtbij het ziekenhuis en moet iedere dag oppas regelen voor mijn twee andere kinderen. De mogelijkheid om thuis de controles uit te voeren, is echt een uitkomst.

Dat gaat snel en eenvoudig. Om mijn buik doe ik een band die met twee snoertjes aan het CTG-apparaat verbonden is. Vervolgens steek ik de stekker in het stopcontact en ga ik een halfuurtje liggen. Het CTG-apparaat voert de registratie uit en zendt daarna de informatie naar ziekenhuis. Eén maal per week komt de verpleegkundige van het Transmuraal Team langs om het geheugen van het apparaat leeg te maken. Voor de aanvullende controle hoef ik nu slechts één maal per week naar het ziekenhuis te gaan. Ideaal.”