3 vragen aan...Henk Kerkhoff, neuroloog in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Wat is een TIA?
"Bij een TIA raakt een bloedvaatje in de hersenen heel even verstopt. Het stukje hersenen dat daarbij hoort, werkt dan even niet. Het bloedvaatje gaat snel weer open, een TIA duurt meestal 15 tot 20 minuten."

Hoe krijg je een TIA?

"Een TIA ontstaat door aderverkalking. Dat wil zeggen dat er aderen zijn dichtgeslibt. Dat kan komen door ouderdom, hoge bloeddruk, een verhoogd cholestorolgehalte, suikerziekte of roken. Ook een bepaald soort hartritmestoornis en een vernauwing in de halsslagader kunnen TIA's veroorzaken."

Hoe kun je zien of iemand een TIA heeft?

"Let op de volgende verschijnselen, die apart of in combinatie kunnen voorkomen: een scheef gezicht, een verlamming van arm of been, moeite om uit de woorden te komen of stuurloze benen/armen. Gaan de klachten niet over, dan kan er sprake zijn van een beroerte. Een TIA is dus altijd een spoedgeval. Wacht niet tot de verschijnselen over zijn, maar bel direct de huisarts (of 112)."

Wist u dit?

  • Een TIA kan iedereen treffen, maar oudere mensen hebben er meer kans op.
  • Als de verschijnselen van de TIA niet overgaan, is er sprake van een beroerte.
  • Er zijn twee soorten beroertes; een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat verstopt door een bloedklontertje. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat en komt er bloed vrij in of rond de hersenen. In beide gevallen worden de hersenen beschadigd. Dit kan blijvende gevolgen hebben.
  • Een beroerte kan worden behandeld, maar dan moet er wel zeer snel worden gehandeld.
  • De verschijnselen van een TIA en een beroerte lijken op elkaar. Als er verschijnselen van een TIA zijn, moet onmiddellijk de huisarts worden gebeld.
  • Een patiënt met een TIA moet altijd op korte termijn door een neuroloog worden bekeken. Zo kan een definitieve beroerte worden voorkomen.
  • Bij aderverkalking wordt de bloedvatwand dikker en worden de bloedvaten nauwer. Het bloed kan minder goed doorstromen en er is een grotere kans op verstopping van het bloedvat.
  • In het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk, is een  'stroke unit' . Op deze  gespecialiseerde afdeling van de afdeling Neurologie worden patiënten in de eerste dagen na hun beroerte opgevangen. Dit is een eerste aanzet voor de patiënt om te werken aan snel herstel. Meer informatie over de afdeling Neurologie kunt u lezen op de website van het specialisme.
  • De neurologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis houden ook spreekuur in GOED Ridderkerk en GOED Strijen. U kunt alleen terecht volgens afspraak en de openingsuren zijn als volgt:
    Strijen: iedere vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur
    Ridderkerk: iedere maandagmiddag van 13.15 tot 16.30 uur.


Meer informatie over de behandeling van een TIA kunt u lezen in de patientenfolders.