"Dankzij de Hartfalenpoli hoef ik veel minder vaak te worden opgenomen”

Ton Korzelius uit Sliedrecht is hartpatiënt en heeft al jaren erge last van hartfalen. Dat betekent dat hij heel veel last heeft van klachten als vermoeidheid, vocht vasthouden en kortademigheid. Voorheen moest hij hiervoor regelmatig worden opgenomen in het ziekenhuis. Sinds hij echter patiënt is bij de Hartfalenpoli komen die opnames veel minder vaak voor. “Ik kom regelmatig op controle en mag altijd bellen. Zo houden we voortdurend vinger aan de pols en kan er sneller worden bijgestuurd.”

“Ongeveer één keer per zes weken kom ik voor controle bij de Hartfalenpoli. De hartfalenverpleegkundige meet mijn bloeddruk en luistert naar mijn longen en hart. Ook krijg ik nuttige adviezen over bijvoorbeeld mijn vochtinname en medicijngebruik. Dat luistert allemaal heel nauw: ik heb namelijk veel last van de bijwerkingen die hartfalen met zich meebrengt. Bovendien ben ik diabetespatiënt, ik gebruik aardig wat medicijnen. Deze moeten goed op elkaar worden afgestemd, de hartfalenverpleegkundige houdt dit nauwlettend in de gaten.

Ik heb echt baat bij deze begeleiding, het grote voordeel is ook de laagdrempeligheid van de Hartfalenpoli. Ik mag altijd bellen, voor welke vraag dan ook. Bij een specialist of huisarts doe je dat toch minder snel. En dat deze aanpak echt werkt, blijkt wel in de praktijk: ik hoef veel minder vaak te worden opgenomen in het ziekenhuis. Ik voel me er prima bij.”


Meer weten over de Hartfalenpoli? Klik hier voor meer informatie.