Wat is longkanker en wat zijn de klachten?

Ons lichaam maakt steeds nieuwe cellen doordat de cellen zich delen. Elke dag zijn er miljoenen celdelingen in uw lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets mis gaan.
 
Door toeval, maar ook door schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld door roken of het werken met schadelijke stoffen. Meestal zorgen reparatiegenen voor het herstel van de schade. Soms werkt dat beschermingssysteem niet. De genen die de deling van een cel regelen, maken dan fouten. De cel gaat zich dan ongecontroleerd delen. Zo ontstaat er een tumor die goedaardig of kwaadaardig kan zijn.
 
Een kwaadaardige tumor kan in omliggende weefsels en organen groeien. Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen en daar uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen. Als een tumor ontstaat in de long, noemen we dit longkanker.

Belangrijke vragen 

Patiëntenvereniging Longkanker Nederland heeft een aantal belangrijke vragen over longkanker op een rij gezet, die u kunt bespreken met uw arts of oncologieverpleegkundige. Lees hier de vragen over longkanker
 
Bekijk deze video voor uitleg over kanker:
 

Klachten

Sommige mensen hebben bijna geen klachten en andere mensen hebben juist veel klachten. Het meest voorkomende symptoom bij longkanker is verandering in het hoestpatroon. Dit is vaak een eerste klacht. Er kan sprake zijn van een hardnekkige prikkelhoest. Soms zit er bij het opgehoeste slijm een beetje bloed.

Andere klachten kunnen zijn:
  • Kortademigheid;
  • Vaak terugkerende longontsteking;
  • Aanhoudende heesheid;
  • Zeurende pijn in de borststreek, de rug of in het gebied van de schouders.
Vaak merken mensen met longkanker dat hun conditie achteruit gaat. Dit is te merken aan:
  •  Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;
  • Gebrek aan eetlust;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
Soms kan het zo zijn dat u helemaal geen klachten ervaart en dat een longtumor per toeval gevonden wordt, als er om een andere reden een longfoto wordt gemaakt.
 

U bent nu hier

HomepageCentrum voor LongkankerWat is longkanker?
Naar boven