Zorgpad

Longpunctie

Bij een longpunctie wordt een klein stukje van het verdachte weefsel weggenomen en opgestuurd naar het laboratorium.

  1. Onderzoek

    Verloop van de longpunctie

    Voor een longpunctie wordt u een dagje opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Een longpunctie kan op twee manieren worden uitgevoerd. Via een echo-bronchoscopie of via een biopsie met echo/CT-scan. Welke manier bij u wordt toegepast, is afhankelijk van de plaats van de verdachte plekjes. De longarts vertelt u van te voren welke punctie u krijgt.
     
    In een enkel geval is een punctie via de slokdarm nodig. Longkanker zaait zich namelijk soms uit naar de bijnier. Als daar op de PET-scan een verdacht plekje is gevonden, dan wordt een bijnierpunctie ook wel via een 'EUS' verricht. Dus niet via de luchtpijp, maar via de slokdarm waar de bijnier te benaderen is. 
     
    Echo-bronchoscopie
    Een echo-bronchoscopie (afgekort tot EBUS) is een onderzoek waarbij een dunne flexibele slang (endoscoop) in uw luchtpijp en luchtwegen wordt ingebracht. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een klein echoapparaat. Hiermee kunnen de lymfeklieren in uw borstkas zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm. Tijdens het onderzoek kunnen met de endoscoop ook cellen uit de lymfeklieren worden weggenomen. 
     
    Verdoving
    Voor het onderzoek verdooft de longfunctieassistente uw keel met een spray. De longarts dient via het infuus een slaapmiddel toe, om te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van het onderzoek. U voelt zich wat slaperig en zult naar verwachting weinig van het onderzoek merken. Het slaapmiddel is na het onderzoek snel uitgewerkt. 
     
    Punctie 
    Vervolgens brengt de longarts via uw mond en keel de echo-bronchoscoop in uw luchtwegen. Met de echokop op het uiteinde van de echo-bronchoscoop kan de arts door de wand van uw luchtwegen kijken. Zo kan hij de lymfeklieren in uw borstkas bekijken en met een naald cellen uit de lymfklieren halen. Dit wordt een punctie genoemd. Door deze punctie kan het een beetje gaan bloeden. Het aanprikken van een lymfeklier is overigens gevoelloos. 
     
    U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademhalen. Het onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten. Na het onderzoek wordt het weefsel in het laboratorium onderzocht.

    Biopsie met echo/CT-scan
    De biopsie wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog. Bij de CT-scan komt u, afhankelijk van de plaats waar het biopt in uw long genomen moet worden, op uw buik, rug of zij te liggen. De CT-scan is een röntgenapparaat waarmee dunne dwarsdoorsnede foto’s worden gemaakt. Er worden eerst een aantal scans gemaakt om zeer nauwkeurig de plaats te bepalen. 
     
    De plaats van de biopsie wordt op uw huid afgetekend en gedesinfecteerd. Daarna wordt er een steriel laken over u heen gelegd. Uw huid wordt plaatselijk verdoofd. 
     
    Naald
    Vervolgens wordt de naald naar de juiste positie gebracht. De positie van de naald wordt gecontroleerd met een CT-scan. Zodra de naald op de juiste positie ligt, worden er één of meerdere stukjes weefsel weggehaald. Deze stukjes zijn een paar millimeter groot en worden voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. 
     
    De naald wordt verwijderd en op de aangeprikte plaats wordt een pleister geplakt. Het onderzoek duurt ongeveer twintig tot veertig minuten.
  2. Na afloop

    Na de longpunctie

    Na de echo-bronchoscopie mag u één uur niets eten of drinken. U zou zich kunnen verslikken, omdat uw keel nog verdoofd is. Vanuit de afdeling Longfunctie wordt u naar de verpleegafdeling terug gebracht. Als alle controles goed zijn, mag u na een paar uur weer naar huis. 

    Na de biopsie met echo/CT-scan wordt u teruggebracht naar de afdeling waar u opgenomen bent. U moet nog enkele uren bedrust houden en nuchter blijven en mag dus niet eten en drinken. De verpleegkundige controleert regelmatig uw hartslag en bloeddruk. 

    Na afloop van de biopsie kunt u pijn voelen tijdens het ademhalen. Houden de pijnklachten langer aan of verergeren ze? Vertel dit dan aan de verpleegkundige. Na één uur na de biopsie maken we een controlefoto van uw longen. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u na enkele uren naar huis. ’s Avonds mag u de pleister verwijderen.
  3. Uitslag

    Hoe nu verder?

    In het laboratorium wordt het weggenomen weefsel onder een microscoop onderzocht om te kijken of er wel of geen kankercellen in zitten. De uitslag duurt ongeveer 3 tot 4 werkdagen. U krijgt de uitslag van de longarts.

Naar boven