Zorgpad

Longfunctieonderzoek

Een longfunctieonderzoek geeft de arts informatie over de werking van uw longen. Het geeft een beeld van onder andere de inhoud van uw longen, de mate van eventuele luchtwegvernauwing en de gevoeligheid van uw luchtwegen. 

U bent nu hier

HomepageCentrum voor LongkankerOnderzoekenLongfunctieonderzoek
  1. Onderzoek

    Verloop van het longfunctieonderzoek

    Bij de meeste longfunctieonderzoeken ademt u via een mondstuk aan een longfunctieapparaat, waarbij uw neus wordt dichtgehouden met een klemmetje.

     
    De longfunctielaborant vertelt u tijdens het onderzoek wat u precies moet doen en moedigt u daarbij aan. De betrouwbaarheid van de resultaten is grotendeels afhankelijk van uw inzet. Om de beste resultaten te krijgen, zult u sommige oefeningen meerdere keren moeten doen. Een longfunctieonderzoek is niet pijnlijk, maar soms wel vermoeiend.

    Spirometrie
    Bij dit onderzoek bepalen we de hoeveelheid lucht die u kunt in- en uitademen. Daarnaast bepalen we of er bij u sprake is van luchtwegvernauwing. U ademt door een mondstuk met een klemmetje op uw neus. We vragen u een aantal keren maximaal in- en uit te ademen. Daarna doet u dit zo snel en krachtig mogelijk.  Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
     
    Spirometrie met medicinale effecten
    Soms wordt de spirometrie (zoals hierboven beschreven) herhaald nadat u een luchtwegverruimend medicijn heeft ingeademd. Dit is om te kijken of de longfunctie na toedienen van het medicijn verbetert. Het onderzoek duurt dan in totaal ongeveer 30 minuten.
  2. Na afloop

    Na het longfunctieonderzoek

    Er zijn geen bijwerkingen van de longfunctieonderzoeken te verwachten. De onderzoeken hebben geen invloed op uw rijvaardigheid. Na afloop van het onderzoek kunt u weer naar huis, naar uw werk, naar uw afspraak bij de longarts of als u opgenomen bent, terug naar de verpleegafdeling.

  3. Uitslag

    Hoe nu verder?

    De resultaten van de onderzoeken worden doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.

    Lees meer over longfunctieonderzoek in deze folder

U bent nu hier

HomepageCentrum voor LongkankerOnderzoekenLongfunctieonderzoek
Naar boven