'Niemand komt ontspannen binnen, maar de meeste mensen gaan tevreden weg'

Vrijwel alle mensen die naar het Bekkenbodemcentrum zijn doorverwezen, krijgen met een continentieverpleegkundige te maken. Zij heeft een speciale opleiding gevolgd om mensen met bekkenbodemproblemen te helpen. Continentieverpleegkundige Carla van Wijk vertelt over haar werk.

“In het Bekkenbodemcentrum werken we met een carrouselspreekuur, waarbij patiënten in één dagdeel bij meerdere zorgverleners met verschillende specialismen langsgaan om een diagnose en behandelplan op te stellen. Bij mij komen patiënten als eerste voor een gesprek. We bespreken de vragenlijsten die van tevoren zijn ingevuld. Ik probeer patiënten op hun gemak te stellen en te informeren over wat er precies gebeurt bij de onderzoeken.”

Het is geen makkelijk onderwerp om over te praten.
“Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze hier over de drempel stappen. Logisch, je moet je letterlijk en figuurlijk bloot geven. Ik zeg vaak: “Ik ga met u op pad om te kijken welke oplossing we kunnen vinden.” Mensen kunnen alles met mij bespreken en dat blijft tussen de muren van de kamer. Ik voel het vaak als een enorm vertrouwen dat mensen mij geven. Soms komen patiënten met problemen die ze nog niet eens met hun eigen partner hebben besproken. Het kan fijn zijn om die last met een onbekende te delen.”


Continentieverpleegkundige Carla van Wijk in de spreekkamer

Wat gebeurt er na het gesprek met de continentieverpleegkundige?
“Dan volgen er onderzoeken bij de uroloog, gynaecoloog en bekkenfysiotherapeut. Dat gebeurt op één plek, binnen één dagdeel. De wachtkamer is in het midden en de kamers van de specialisten zitten daaromheen. Na de onderzoeken bespreken we als zorgverleners met elkaar het probleem. Iedereen bekijkt vanuit zijn eigen specialisme wat er aan de hand is en wat we daaraan kunnen doen. Daarna bespreekt de arts dit met de patiënt. Het is best intensief om binnen 2 uur afspraken achter elkaar te hebben, maar zo weet je wel snel waar je aan toe bent.”

Jullie bekijken de aandoening dus vanuit verschillende hoeken?
“We kijken niet alleen naar het fysieke probleem, maar  ook naar de mens in zijn totaliteit. Als iemand geopereerd moet worden, moet je thuis nog een poos rustig aandoen. Als je mantelzorger bent voor je partner is dat heel lastig. Dat zijn dingen die we bespreken, zodat iedereen een behandeling krijgt die bij hem of haar past.”

Het kan fijn zijn om problemen met een onbekende te bespreken

Zie je de patiënten na het spreekuur nog terug?
“De diagnose en het behandelplan zijn het begin, daarna gaan we het probleem aanpakken. Ook zien we mensen met bekkenbodemproblemen die door een medisch specialist naar ons worden verwezen op onze poliklinische spreekuren. We leren hen op verzoek van de arts technieken om de blaas en de darmen goed leeg te krijgen. We schrijven merk-onafhankelijk opvangmateriaal op maat voor en adviseren hoe mensen hun levensstijl kunnen aanpassen om beter te kunnen plassen en poepen. Daarnaast coachen we kinderen en hun ouders."

Welke adviezen geef je bijvoorbeeld?
“Veel mensen drinken te weinig, minder dan 1,5 à 2 liter per dag. Ook weten mensen vaak niet dat je het beste zo’n 30, 40 gram vezels kunt eten. Met één boterham kom je op 2 gram. En de toilethouding is belangrijk: tijdens het plassen rechtop zitten, ook de mannen. Voor mensen met obstipatie helpt het om je voeten op een krukje te zetten en om gehoor te geven aan elke aandrang om te ontlasten.”

Wat kan het Bekkenbodemcentrum betekenen voor mensen met blaas- en darmproblemen?
“Niemand komt hier ontspannen binnen, maar ik zie de meeste patiënten wel tevreden weg gaan. We kunnen de klachten niet altijd helemaal verhelpen, maar de kwaliteit van leven kunnen we wel verbeteren.”

U bent nu hier

HomepageBekkenbodemcentrumInterview medewerker
Naar boven