Zorgpad

Beschadigde kringspier

Een totaalruptuur is het inscheuren van de huid, het onderliggende weefsel en de spieren van de bekkenbodem tussen schede (vagina) en de anus. Hierbij scheurt soms ook de kringspier van de anus gedeeltelijk of geheel in. Iedere vrouw die een totaalruptuur heeft gehad, krijgt zes maanden na de bevalling een afspraak in het Bekkenbodemcentrum.

  1. Aandoening

    Zes weken na bevalling nog klachten

    Een totaalruptuur kan ontstaan bij een normale bevalling, maar komt vaker voor bij een kunstverlossing (een vacuümbevalling). U hoeft zich geen zorgen te maken als u de eerste weken na de bevalling nog klachten heeft. Het herstel kost tijd. 

    Het kan zijn dat u zes weken na uw bevalling toch nog regelmatig klachten heeft, zoals het moeilijk ophouden van uw ontlasting. Ook kunt u het spannend vinden als u opnieuw gaat bevallen.
  2. Onderzoeken

    Klachten bespreken

    Iedere vrouw die een totaalruptuur heeft gehad, krijgt zes maanden na de bevalling een afspraak in het Bekkenbodemcentrum. Tijdens deze afspraak spreekt u met een gynaecoloog en een fysiotherapeut. Er wordt met u besproken hoe het herstel is verlopen en of u nog klachten heeft bij het plassen, het ophouden van ontlasting en de gemeenschap. Daarnaast wordt het litteken bekeken en krijgt u een speciale echo die meer inzicht geeft in de functie van de kringspier. 

  3. Behandeling

    Bekkenbodem sterker maken

    Als u zes weken na de bevalling nog regelmatig klachten heeft, zoals het moeilijk kunnen ophouden van uw ontlasting, dan zal uw gynaecoloog u bekkenbodemfysiotherapie aanraden. Deze therapie helpt u om uw bewustzijn van uw bekkenbodem te vergroten, bijvoorbeeld om uw bekkenbodemspieren sterker te maken als u moeite hebt om de ontlasting op te houden of, als u pijn heeft, om uw bekkenbodem beter te ontspannen. 

    Lees meer over bekkenbodemfysiotherapie in deze folder

  4. Herstel

    Adviezen voor een volgende bevalling

    Het overgrote deel van de vrouwen herstelt volledig van een totaalruptuur. U kunt ook weer opnieuw zwanger worden. 

    Volgende bevalling
    Het advies bij een volgende bevalling is individueel, maar over het algemeen gelden de volgende adviezen: 

    • Als u goed bent hersteld, geen klachten meer heeft en er bij de controles ook geen bijzonderheden worden gezien, mag u bij een volgende zwangerschap vaginaal bevallen.
    • Als er nog wel klachten bestaan van de totaalruptuur of als u geen klachten heeft, maar er wel bijzonderheden bij de controles worden gezien, dan is het advies meestal om bij een volgende zwangerschap met een keizersnede te bevallen. Dit bespreekt uw gynaecoloog met u in het Bekkenbodemcentrum en opnieuw tijdens een eventuele volgende zwangerschap. 
    • Het is verstandig om met uw verloskundige of uw gynaecoloog te overleggen waar de bevalling kan plaatsvinden: thuis of in het ziekenhuis.

    Lees meer over een totaalruptuur in deze folder

Naar boven