Verkoever-verpleegkundige, Nathalie

Als je wakker wordt na een operatie is de kans groot dat je haar gezicht als eerste ziet. Verpleegkundige Nathalie Kreukniet werkt op de verkoeverkamer, de plek waar mensen verblijven als ze uit de operatiekamer komen. 

“Ik hou patiënten goed in de gaten terwijl ze wakker worden uit de narcose. Ook zorg ik dat ze iets krijgen tegen de pijn of tegen de misselijkheid die na een operatie soms optreedt”, vertelt Nathalie. Voor haar gelden dezelfde hygiëneregels als in de operatiekamer, dus ze draagt een blauw uniform met een muts.
 
 
Holding
Ook vóór de operatie kun je haar gezicht zien. Op de holding, de plek waar mensen wachten voordat ze de operatiekamer ingaan, bereidt Nathalie de patiënten voor op de ingreep. Ze prikt infusen, sluit patiënten aan op de monitor en geeft zo nodig medicatie. Ook stelt ze patiënten gerust. “Voor een ruggenprik is een ontspannen houding bijvoorbeeld heel belangrijk, terwijl dat op zo’n moment voor de patiënt heel moeilijk is. Het is dan aan ons om uitleg te geven en mensen gerust te stellen, zodat het prikken makkelijker gaat.”
 
Intensief contact
De afwisseling vindt Nathalie het leukste aan haar vak. “Je weet ’s ochtends niet wat er ’s middags gebeurt. Het bijzondere van dit werk is ook dat je in een heel korte tijd heel intensief contact hebt met mensen.” Het komt voor dat een patiënt na de operatie onverwachts veel bloed verliest of met hartproblemen kampt. Dan moeten Nathalie en haar collega’s direct ingrijpen. “Ik vertrouw mijn collega’s op die momenten voor honderd procent. Dan werken we met z’n allen keihard om iemand stabiel te krijgen.”
 
Dagdiensten
Een groot voordeel van dit werk zijn de dagdiensten. In de avonduren en weekenden hoef je niet te werken. Dat was ook een van de redenen voor Nathalie om na jaren als gewone verpleegkundige de opleiding voor verkoeververpleegkundige te gaan volgen. De andere reden? “Het is ook best technisch, je werkt veel met apparatuur en medicatie. Dat vind ik heel erg leuk.”
 
Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil je weten of er voor jou een leuke functie beschikbaar is? 
 
Naar boven