OK-assistent, Samia

Operatieassistent Samia Benaissa is onmisbaar in de operatiekamer. Als rechterhand van de chirurg geeft ze instrumenten aan en volgt ze operaties nauwgezet. 

Je kunt wel zeggen dat het hart van Samia sneller gaat kloppen van leverchirurgie. Deze ingrepen zijn complex, omdat het orgaan snel bloedt. “Dankzij een laparoscopisch echoapparaat kunnen we nu ook kijkoperaties voor de lever doen. Dat is heel bijzonder. We kunnen daardoor heel precies te werk gaan. Voor patiënten betekent het minder pijn, minder grote wonden en sneller naar huis”, vertelt Benaissa, die van leveroperaties haar specialisme heeft gemaakt.

Grote operaties
‘s Ochtends zorgen Samia en haar collega-operatieassistent dat alle steriele instrumenten klaarliggen voor de operaties van die dag. Ook controleert ze of alle apparatuur werkt. Tijdens de operatie denkt ze mee met de chirurg en geeft ze de juiste instrumenten aan. Daarnaast begeleidt ze leerling-operatieassistenten. “Wij doen veel grote operaties die niet in elk ziekenhuis worden uitgevoerd, zoals maagverkleiningen en leverchirurgie. Dat is heel uitdagend.”
 
Duidelijk
Eigenlijk was OK-assistent Samia in een ander ziekenhuis aangenomen, maar ze besloot zeven jaar geleden voor het Albert Schweitzer ziekenhuis te kiezen. “Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het is hier gezellig en ik kan het goed met de chirurgen vinden. We zijn onderling duidelijk en direct, dat moet ook in de operatiekamer.”
 
Scherp
Voor dit werk is het handig om stevig in je schoenen te staan. “Je moet ook snel kunnen omschakelen. Bij mij staan vandaag vier maagverkleiningen gepland, maar daar kan zomaar een spoedkeizersnee tussen komen. Tijdens een operatie moet je voortdurend scherp zijn. En je moet natuurlijk tegen bloed kunnen”, zegt Samia lachend.
 
Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil je weten of er voor jou een leuke functie beschikbaar is? 
 
Naar boven