Het verhaal van vrijwilliger Rinus

Stil zitten is niets voor Rinus van Slochteren. Hij steekt daarom graag de handen uit de mouwen als vrijwilliger in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht. Dat bevalt hem heel goed, vertelt hij.

Rinus begeleidt patiënten in hun bed of rolstoel van een verpleegafdeling naar een andere plek in het ziekenhuis, bijvoorbeeld de afdeling Radiologie. Via een mobiele telefoon van het ziekenhuis krijgt hij van tevoren te zien waar hij een patiënt kan ophalen en met welke collega-vrijwilliger.

Voldoening
Het is fysiek best zwaar, maar hartstikke mooi werk, vindt Rinus. “Het mooiste is de waardering die je krijgt. Patiënten en verpleegkundigen zeggen vaak tegen ons: ‘Wat fijn dat jullie er waren’. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Bezige bij
Na een carrière bij de post en de Dierenambulance, wilde de gepensioneerde Rinus graag vrijwilligerswerk doen in de buurt. “Ik ben altijd een bezige bij geweest. Thuis ga ik zitten vissen, maar daar ben je op een gegeven moment ook wel klaar mee. Toen ik een advertentie van het ziekenhuis voorbij zag komen, heb ik me aangemeld.”

Baby
“Je maakt hier elke dag iets mee”, vertelt de Zwijndrechtenaar. “Het leukste vind ik de jonge gezinnen: een vader en moeder die met een pasgeboren baby’tje weggaan uit geboortecentrum Rhena. Daar geniet ik elke keer weer van.”

Je maakt hier elke dag iets mee

Natuurlijk hoort en ziet Rinus ook trieste verhalen. Daar moet je als vrijwilliger mee om kunnen gaan.  “Patiënten kunnen weleens opstandig zijn. Ik probeer altijd begrip te tonen. Ik kan me best voorstellen dat je boos bent als je slecht nieuws hebt gekregen.”

Thuis
Rinus en zijn collega-vrijwilligers praten met elkaar bij in de koffiekamer voor vrijwilligers. “Het is een hechte gemeenschap, we gaan leuk met elkaar om”, vertelt Rinus. Het contact met verschillende mensen vindt hij een groot voordeel van werken in het ziekenhuis. “Je komt hier allerlei mensen tegen, ook vaak bekenden. Ik voel me hier behoorlijk thuis.”

Interesse? Lees hier hoe je je kunt aanmelden

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven