Kopafbeelding

Poliklinische apotheek

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel van de poliklinische apotheek in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht. De apotheekmedewerkers krijgen er energie van als patiënten tevreden de deur uitgaan. 

Het betrokken, enthousiaste team bestaat uit een zestal apothekers en ruim 35 dertig apothekersassistenten en -medewerkers. Klaarstaan voor de patiënt is heel belangrijk voor ze. “Wij kijken of iemand behoefte heeft om zijn verhaal te doen, of hij meer uitleg en begeleiding nodig heeft, of juist snel naar huis wil”, zegt apotheker Diana Bervoets. 
 
 
Tevreden patiënt
Als medicatie niet meer te krijgen is, proberen de medewerkers van de apotheek er toch aan te komen via groothandels, het buitenland of door te zorgen dat het wordt bereid. Apothekersassistent Jantine Bot: “Het kost heel veel tijd en inzet, maar uiteindelijk hebben we wel een tevreden patiënt. Daar krijgen we energie van.”
 
Korte lijnen
De apotheek is een aparte bv, maar honderd procent eigendom van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dat maakt dat de lijntjes met artsen kort zijn. Diana: “We denken graag mee over de juiste medicatie, bijvoorbeeld als er sprake is van intolerantie of een wisselwerking met andere medicijnen. We voelen ons verantwoordelijk voor de zorg van de patiënt en kijken indien nodig verder dan enkel onze vastgelegde taken.” 
 
Medicatie thuis
Apotheekmedewerkers brengen geregeld medicijnen de kliniek in, als een patiënt die avond of pas in het weekend wordt ontslagen en zelf niet in staat is om deze op te komen halen. Voor oncologie- en dialysepatiënten maken ze speciale rollen met zakjes medicijnen, zodat ze niet steeds hoeven na te denken welke medicijnen ze wanneer moeten innemen. Ook bieden ze specialistische medicatie thuis, in samenwerking met het Transmuraal Team. 
 
Veel ontslagrecepten
Diana: “Verder zien we in de poliklinische apotheek veel ontslagrecepten en besteden we erg veel aandacht aan de medicatieverificatie voordat iemand naar huis gaat. Ook zie je in de poliklinische apotheek veel specialistische overgehevelde medicatie, zoals de orale oncolytica of injecties bij reuma.”
 
Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil je weten of er voor jou een leuke functie beschikbaar is?
 

U bent nu hier

HomepageWerken en lerenMaak kennis met onze afdelingenPoliklinische apotheek
Naar boven