Intensive Care

De Intensive Care (IC) van het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt op het hoogste niveau: level 3. Dat betekent dat de IC-medewerkers verschillende ernstig zieke patiënten behandelen, met behulp van de modernste apparatuur en technieken. 

“Wij kunnen alle IC-patiënten behandelen, met uitzondering van de mensen die naar academische ziekenhuizen gaan. Daardoor hebben wij een regiofunctie: er liggen bij ons ook patiënten uit kleinere ziekenhuizen”, zegt afdelingshoofd Otto van Haren. “We zijn goed geoutilleerd en werken bijvoorbeeld met de modernste bewakings- en beademingsapparatuur.”  

Dagdienst
Op de IC kan elke seconde iets veranderen in de toestand van de ernstig zieke patiënten, dus je weet nooit precies hoe een werkdag verloopt. Maar een normale dagdienst begint om kwart over 7 ‘s ochtends met een overdracht. Daarna wassen verpleegkundigen patiënten en helpen ze hen eventueel uit bed. Artsen lopen rond 8 uur de eerste visiteronde, om 10 uur volgt een uitgebreide ronde.

Overleg
’s Middags bespreken medewerkers van verschillende disciplines de patiënten tijdens het multidisciplinair overleg (mdo). Hierbij kunnen een apotheker, bacterioloog en een verpleegkundige aanwezig zijn. Otto: “Dan wordt onder meer het antibioticabeleid besproken. Soms spelen er ethische vragen, bijvoorbeeld of het zinvol is om een behandeling door te zetten. De verpleegkundige speelt dan een belangrijke rol, omdat hij of zij de patiënt en familie het meeste ziet.”

Samenwerking
De medewerkers op de IC werken met strakke protocollen, zodat ze uitgaan van de bewezen beste methodes. Maar ruimte om te lachen is er onderling ook. “We hebben een goed gemêleerd team, waarin leuk wordt samengewerkt”, vertelt Otto. Ook zijn er op de IC mogelijkheden om je verder te verdiepen. Zo hebben diverse IC-verpleegkundigen zich gespecialiseerd als nurse practitioners op het gebied van beademing, nierfunctievervangende therapie en circulatie. 

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil je weten of er voor jou een leuke functie beschikbaar is?

Bekijk dan hier onze vacatures

Naar boven