Transmuraal Team breidt zorg aan huis uit met immunotherapie per infuus

31 maart 2022

Niet meer om de paar weken per taxibusje naar het ziekenhuis en terug voor een infuus. Voor patiënten is het thuis ontvangen van immunotherapie een uitkomst. Het Transmuraal Team van het Albert Schweitzer ziekenhuis kan deze behandeling sinds kort op locatie geven.

Bij immunotherapie stimuleert het toegediende middel het eigen afweersysteem, waardoor dit zelf kankercellen kan herkennen en opruimen. Met name in de palliatieve fase van kanker kan immunotherapie vaak langdurig worden gegeven om de ziekte af te remmen.

Twee middelen
Letta van Leerdam uit Papendrecht heeft al vele jaren borstkanker en moest met regelmaat voor het infuus naar het ziekenhuis. Maar nu niet meer. Ze krijgt het middel trastuzumab nu in haar eigen prettige stoel. Behalve dit middel wordt sinds kort ook pembrolizumab per infuus aan huis gegeven bij patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Laatstgenoemd medicijn wordt gebruikt bij mensen met longkanker.

Tijdwinst
“Het scheelt me veel tijd”, zegt mevrouw Van Leerdam. “Ik hoef niet meer te wachten op de taxi en mee te rijden op een ronde door de hele regio. Ik hoef ook geen beroep meer te doen op anderen die dan reis- en parkeerkosten moeten maken.” Het is helemaal prettig dat het nu zo kan, omdat ze onlangs haar heup gebroken heeft. “Thuis is het net zo comfortabel en vertrouwd. Ik mis wel een beetje de verpleegkundigen van de afdeling, want met hen was er door de jaren heen een band ontstaan.”

Vertrouwd
“Daar krijgt u ons voor terug”, zegt Gerda van Vugt lachend bij het aansluiten van het infuus. In het bijna twintigkoppige Transmuraal Team is zij een van de op dit moment tien verpleegkundigen die de immunotherapie op locatie kunnen geven, op basis van hun oncologiespecialisatie of aanvullende scholing. Van Vugt: “Wij blijven tijdens de toediening steeds bij de patiënt, ongeveer een uur lang. Op den duur zullen wij net zo vertrouwd worden voor de patiënten als de collega’s op de afdeling.”

Pilot
Het betreft weliswaar een pilot van een halfjaar, maar afdelingshoofd Claudia Jonker van het Transmuraal Team verwacht dat immunotherapie aan huis blijvend zal zijn. “Het loopt goed. In de proef bedienen we nu 24 patiënten. Maar de groep bij wie het uiteindelijk zou kunnen, telt voor deze twee middelen bijna honderd patiënten. En naast deze twee zijn er nog zeven andere oncologische middelen waarvan de toediening ook naar huis verplaatst kan worden.”

Meeveranderen
Zo worden vele uren vrijgespeeld op de Dagbehandeling Oncologie, de plek in het ziekenhuis waar patiënten het infuus normaal gesproken kregen. Jonker: “We zien in de samenleving een sterke toename van chronisch zieken en ouderen. De ziekenhuiszorg moet meegaan in die verandering om aan de vraag te kunnen blijven voldoen – ook bij schaarste aan personeel – en om betaalbaar te blijven. Daarom verplaatsen wij steeds meer verpleegkundige zorg naar huis, mede met behulp van steeds meer slimme en digitale hulpmiddelen.”

Samenwerking
Het team van reizende verpleegkundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis bestaat overigens al tientallen jaren. In nauwe samenwerking met huisartsen, thuiszorg en de medisch specialisten en apotheek van het ziekenhuis, zorgt het team ervoor dat patiënten die (nog) een stukje ziekenhuiszorg nodig hebben, niet naar het ziekenhuis hoeven te komen, niet hoeven te worden opgenomen, of na een opname eerder naar huis kunnen.

Transmuraal verpleegkundige Gerda van Vugt blijft bij mevrouw Van Leerdam tijdens de toediening van trastuzumab.

U bent nu hier

HomepageVerwijzersNieuws2022MaartTransmuraal Team breidt zorg aan huis uit met immunotherapie per infuus
Naar boven