Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Kopafbeelding

Hoe herken ik nierstenen en wat is er aan te doen?

Hoe herken ik nierstenen?
Nierstenen geven niet altijd klachten. Pas als een niersteen vast komt te zitten, ontstaat de pijn. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen.
Tijdens een aanval is er vaak extreme bewegingsdrang. Patiënten zijn rusteloos en lopen vaak rond. Sommige patiënten kruipen letterlijk over de grond van de pijn. Soms is er tegelijkertijd sprake van koorts door een bijkomende urineweginfectie. Andere mogelijke klachten zijn misselijkheid, braken, zweten, bloed in de urine en vaker moeten plassen.

Wat is er aan te doen?
Als er sprake is van een niersteenaanval, dan is het belangrijkste dat de pijn wordt verlicht met medicijnen. Ook medicijnen waardoor de spieren van de urinewegen zich ontspannen, kunnen helpen. De urinewegen worden hierdoor ruimer, waardoor de steen makkelijker kan worden uitgeplast.
Een steen die groter is dan een halve centimeter kan vaak niet vanzelf door de urineleider omlaag komen. Het is mogelijk om de steen te verwijderen met een uitwendige niersteenvergruizer of via een kijkoperatie. In acute situaties waarbij de steen stuwing en koorts veroorzaakt, volgt vaak direct een ziekenhuisopname en wordt gestart met een antibioticakuur. Er wordt dan een drain in de nier gebracht die ervoor zorgt dat de stuwing afneemt.

De behandelend uroloog zal op basis van onderzoek en eventueel gevonden afwijkingen de beste behandelmethode voor uw niersteenprobleem kiezen.

Niet elke steen moet behandeld worden, soms is het beter om in eerste instantie af te wachten of de steen vanzelf uitgeplast wordt.

Stenen die ervoor zorgen dat de urine niet goed kan worden afgevoerd, pijnklachten veroorzaken, een urineweginfectie veroorzaken of snel in grootte toenemen, moeten meestal behandeld worden.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenUrologieBehandelingenNierstenenHerkennen van nierstenen
Naar boven