Afdeling Endoscopie
Op de afdeling Endoscopie vinden verschillende onderzoeken van de slokdarm, maag, darm en lever plaats met behulp van een endoscoop. De informatie op deze pagina is bedoeld om een indruk te geven van de organisatie op de afdeling Endoscopie.
Praktische informatie
Als u vanuit een polikliniek verwezen wordt, dan maakt de polikliniekassistente een afspraak voor u. Als u door uw huisarts verwezen wordt, kunt u telefonisch een afspraak maken voor een van de de locaties: Dordwijk en Zwijndrecht. Niet alle onderzoeken worden op elke locatie uitgevoerd. Daardoor kan het voorkomen dat u soms niet op de locatie van u voorkeur terecht kan. Bij het maken van de afspraak, hoort u welke voorbereiding er nodig is voor het betreffende onderzoek.
U kunt afdeling Endoscopie bereiken op (078) 652 32 21 van 8:00 tot 16:30 uur.
Verwijsbrief huisarts
U kunt pas een afspraak maken, als de polikliniek in het bezit is van de verwijsbrief van uw huisarts. Uw huisarts zorgt hiervoor.
Afspraak
Laat u het ons zo spoedig mogelijk weten, wanneer een afspraak niet door kan gaan. De vrijgekomen plaats kan dan aan een andere patiënt gegeven worden.
Soms komt het voor dat wij uw afspraak moeten verzetten. Wij zullen u in dat geval telefonisch en/of schriftelijk informeren. In overleg met u maken we een nieuwe afspraak.
Juiste adresgegevens
Om u te kunnen bereiken, hebben wij uw juiste adresgegevens nodig. Geeft u daarom wijzigingen altijd meteen door via het online wijzigingsformulier of het algemene nummer van het Albert Schweitzer ziekenhuis: (078) 654 11 11.
Wij doen ons best om zoveel mogelijk op tijd te helpen. Wilt u zo vriendelijk zijn om op tijd aanwezig te zijn?
Roesje
Het ondergaan van een endoscopie vinden veel mensen onprettig en soms ook pijnlijk. Daarom is het mogelijk een zogenaamd 'roesje' te krijgen. Dit is een heel lichte vorm van verdoving waarbij u minder bewust meemaakt wat er allemaal gebeurt.
Het roesje kan van te voren worden aangevraagd door uw huisarts of behandelend specialist die de endoscopie aanvraagt. Als u een roesje krijgt, zal vooraf worden gekeken of uw lichamelijke conditie goed genoeg is om een roesje te ondergaan. Dit gebeurt tijdens een telefonisch vraaggesprek of tijdens een consult bij de arts. Als u een colonoscopie krijgt, gebeurt dit tijdens de groepsvoorlichting.
Onderzoeken
De endoscopie wordt uitgevoerd door de MDL-arts, een MDL-arts in opleiding of een verpleegkundig endoscopist. Klik hier voor meer informatie over de verschillende onderzoeken.
Groepsvoorlichting colonoscopie (wegens COVID-19 geannuleerd)
Een inwendig darmonderzoek (colonoscopie) kan ingrijpend zijn en van te voren spanning oproepen. Daarom wordt u voorafgaand aan dit onderzoek uitgenodigd voor een speciale voorlichtingsbijeenkomst. Door u zo goed mogelijk te informeren en een antwoord te geven op al uw vragen, bent u beter voorbereid op het onderzoek.
Daarnaast is het van belang dat de MDL-arts op de hoogte is van uw gezondheidstoestand en medicatiegebruik. U wordt daarom gevraagd vooraf een vragenlijst in te vullen. Een endoscopieverpleegkundige en een MDL-verpleegkundige geven de groepsvoorlichting.
Allerlei aspecten komen tijdens deze bijeenkomst aan de orde; variërend van de voorbereidingen op en het verloop van het onderzoek tot het gebruik van een roesje en nazorg. U krijgt praktische tips en al uw vragen worden beantwoord.
Beter voorbereiden
De voorlichtingsbijeenkomsten vinden iedere woensdagmiddag op locatie Dordwijk plaats. U kunt na de bijeenkomst ook meteen een persoonlijk gesprek met één van de verpleegkundigen krijgen. U krijgt een folder over de colonoscopie en een recept voor een voorbereidend medicijn mee.
Voor meer informatie kunt u bellen met de MDL-verpleegkundige of met de afdeling Endoscopie.