Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Zorgpad

Mini Gastric Bypass

Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten van een Mini Gastric Bypass. Lees hier meer informatie in de folder.

 1. Voorbereiding

  Afspraken voor de operatie

  Er zijn een aantal afspraken die u vóór uw operatie kunt verwachten.

  Bloedprikken

  Hiervoor moet u nuchter zijn (zie ook verderop onder het kopje ‘Voorbereiding op uw operatie’). U laat uw bloed prikken zodra u op de wachtlijst voor een operatie bent gezet.

  Groepsvoorlichting

  Tijdens de groepsvoorlichting:

  • Legt de chirurg uit hoe de diverse operaties zullen verlopen.
  • Vertelt de afdelingsverpleegkundige over de gang van zaken op de verpleegafdeling en waar u mee te maken krijgt.
  • Geeft de diëtist informatie over voeding en voedingsgewoonten, zowel voor als na uw operatie. Zij vertelt ook over het voorbereidingsdieet Modifast Intensive®. Verder kunt u eventueel uw vragen over voeding stellen.
  • Levert u een ingevulde vragenlijst en uw eetverslag in.

  Fysiotherapie

  U gaat al vóór uw operatie met de fysiotherapeut oefenen. Dit zijn verschillende ademhalingsoefeningen; zo leert u om na uw operatie een goede ademhaling te hebben.

  Obesitasverpleegkundige

  Tijdens de voorbereiding op uw operatie heeft u nogmaals een gesprek met de obesitasverpleegkundige. Zij weegt u nog een keer. Als u zelf nog vragen heeft, kunt u die aan haar stellen.
  Als u of één van uw ouders, in het verleden trombose of een long-embolie heeft gehad, meet de obesitasverpleegkundige uw benen op voor passende (elastische) anti-trombosekousen. Deze kousen moet u de dag van de operatie thuis aan doen en dan drie weken dag en nacht dragen.
  U krijgt van de obesitasverpleegkundige een recept mee voor een maagbeschermer.
  De obesitasverpleegkundige bespreekt met u de resultaten van het bloedonderzoek.

  Pre-operatieve screening

  Om er zeker van te zijn dat u de operatie lichamelijk aankunt, heeft u een paar weken voor uw operatie een afspraak met de anesthesioloog. Dit wordt de pre-operatieve screening genoemd.
  Klik hier voor meer informatie over de pre-operatieve screening.

  Psycholoog

  Soms kunnen de chirurg, de obesitasverpleegkundige of diëtist u naar een psycholoog verwijzen, bijvoorbeeld als u een eetstoornis heeft of heeft gehad.

  Wanneer wordt u opgenomen?

  Een medewerker van de afdeling Patiëntenregistratie belt u om de datum en het tijdstip van uw opname af te spreken. Zij vertelt u ook op welke afdeling u wordt opgenomen.
   

 2. Voorbereiding op uw operatie

  U moet een aantal dingen doen ter voorbereiding op uw operatie.

  Voorbereidingsdieet

  Twee weken vóór uw operatie start u met een dieet in de vorm van Modifast Intensive®. Dit dieet zorgt ervoor dat u afvalt en uw lever kleiner wordt. Daardoor wordt de operatie technisch gezien mogelijk. Als u niet afvalt, kan het zijn dat de operatie niet doorgaat.
  Meer informatie over het voorbereidingsdieet vindt u hier in de folder.

  Daarnaast start u bijvoorbeeld vooraf alvast met het slikken van vitaminepillen en soms moet u maagbeschermers innemen. Meer informatie hierover en belangrijke voorbereidingen op de operatie vindt u in de folder.
   

 3. De operatie

  Uw operatie duurt ongeveer één uur en wordt via een zogeheten kijkoperatie uitgevoerd. Hierbij maakt de chirurg een aantal kleine sneetjes in uw buik. Het kan zijn dat de chirurg tijdens de operatie ziet dat hij om ‘technische’ redenen niet goed bij de dunne darm kan komen. Hij besluit dan dat er geen operatie mogelijk is.
  De operatie bestaat uit twee delen: het verkleinen van de maag én het uitschakelen van een deel van de dunne darm.


  Afbeelding 1: De spijsverteringsorganen

  Maag

  Uw maag wordt ongeveer 90% verkleind. Zo kunt u minder eten en krijgt u sneller het gevoel dat u ‘vol’ zit (verzadigingsgevoel). Er blijft een kleine maag over (de pouch genoemd) (zie afbeelding hieronder). Het overblijvende deel van de maag wordt dicht geniet en blijft op zijn plaats zitten, maar er komt geen voedsel meer in.


  De dunne darm

  De dunne darm wordt ongeveer tweeënhalve meter verderop aan de maag gehecht (zie afbeelding hierboven). Hier komt het voedsel weer in aanraking met de maagsappen en alvleeskliersappen en gaat de vertering pas op gang komen. Het voedsel volgt nu een korter traject door de darm, voordat het als ontlasting weer uit uw lichaam verdwijnt. Er kunnen daardoor minder voedingsstoffen door uw lichaam worden opgenomen.

  Hechtingen

  Bij een kijkoperatie worden oplosbare hechtingen gebruikt. 

 4. Na de operatie

  Als uw genezing goed verloopt, kunt u tussen de eerste en de vierde dag na uw operatie naar huis.
  De eerste vier weken na uw operatie mag u niet zwaar tillen. Na twee weken mag u fietsen in een lichte versnelling, maar alleen als de wond goed dicht is. Na vier weken kunt u weer aan het werk, in overleg met de Arbo-arts en afhankelijk van het werk dat u doet. U kunt na vier weken ook voorzichtig aan gaan sporten. Overlegt u dit met de obesitasverpleegkundige. Krachttraining mag pas na zes weken weer.

  Voeding na de operatie

  Door deze operatie kunt u een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld eiwitten of vitaminen. Sommige tekorten kunt u met bepaalde levensmiddelen aanvullen.
  De diëtist kan u daarbij helpen. Als het nodig is, krijgt u een recept mee van uw chirurg of obesitas-verpleegkundige of een verwijzing naar uw huisarts of naar een internist.

  Controles

  Voordat u naar huis gaat, maken wij een aantal controleafspraken voor u die plaatsvinden tussen de twee en zes weken na uw operatie.
  Na een Mini Gastric Bypass operatie is vijf jaar controle nodig door de obesitasverpleegkundige en de chirurg. Dit gebeurt op vaste momenten:

  • Na 4 weken na de operatie: controle van uw gewicht.
  • Na 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 30, 36, 48 en 60 maanden: controle van uw gewicht en van uw bloed.
  • Na 5 jaar kan uw huisarts de controles (op verzoek van de chirurg) overnemen. De chirurg ziet u één keer per jaar.
    
 5. Resultaat

  Welk resultaat kunt u verwachten?

  Meestal geldt: hoe groter het overgewicht, hoe lastiger de operatie. Ook het herstel na de operatie zal moeizamer verlopen als het overgewicht groter is. Door overgewicht kunnen mensen minder makkelijk bewegen en is meestal de conditie minder goed. Dat remt het herstel.

  De verwachting is:

  • Dat u de eerste één tot anderhalf jaar na uw operatie snel afvalt.
  • Daarna blijft u ongeveer gelijk in gewicht.
  • Waarschijnlijk is uw lichaam na twee jaar helemaal gewend aan de nieuwe situatie. U bent dan ook rond uw streefgewicht gekomen.

  We realiseren ons dat dit wellicht moeilijk voor u zal zijn, maar het is erg belangrijk om ook na de eerste twee jaar uw nieuwe levensstijl te blijven volhouden. Anders loopt u het risico om weer in gewicht aan te komen.
   

 6. Nadelen van de operatie

  Op de korte termijn

  • De werking van sommige medicijnen kan verminderd zijn of niet betrouwbaar.
  • U mag het eerste jaar na uw operatie niet zwanger worden.
  • Na een Mini Gastric Bypass operatie kan soms het zogeheten Dumping Syndroom voorkomen. Bij dumping krijgt men last van transpireren, hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn. Dit treedt op na inname van te veel vet of te veel suikers. Ook bij natuurlijke suikers kan dit optreden. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook levenslang voorkomen.

  Op de langere termijn

  • Er wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan om tekorten van vitaminen, eiwitten en mineralen vroegtijdig op te sporen. Bij snel afvallen kunt u haaruitval krijgen. Dit gaat meestal vanzelf over, zodra uw gewicht stabiel is.
 7. Mogelijke complicaties

  Op de korte termijn

  Zoals bij alle buikoperaties is er een risico op complicaties. Dit risico is groter bij overgewicht. Bekende complicaties zijn: een bloeding, infectie of abces van de operatiewond, trombose, een longembolie of longinfecties, een buikwandbreuk of naadlekkage.

  • Een naadlekkage is een zeer ernstige complicatie, omdat door een lek in de darmwand, het voedsel in de buik terechtkomt. Dit kan een ontsteking veroorzaken van het buikvlies. Gelukkig komt deze complicatie slechts zelden voor.
  • Een littekenbreuk is ook mogelijk, waardoor het litteken opzwelt.

  Op de langere termijn

  • Er kan verkleving ontstaan van de darmen.
  • Er kan een gallige reflux (terugvloed van gal in de maag) ontstaan. Dit is met medicijnen of een operatie (Gastric Bypass) te verhelpen.
  • Er kan een zogeheten interne herniatie optreden, waarbij de darmen klem komen te zitten en er een afsluiting ontstaat. Deze complicatie komt gelukkig bij de Mini Gastric Bypass maar zeer zelden voor (1%).
  • Bij complicaties bespreekt de chirurg met u wat hieraan gedaan kan worden.
    
Naar boven