Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Verpleegkundigen leren over ICT voor betere zorg

18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn deze week begonnen met de opleiding Zorginformatica. Deze opleiding leert zorgmedewerkers meer over ICT in de zorg. Het doel? Met behulp van innovaties steeds betere zorg bieden aan patiënten. 
 
Als de zorgmedewerkers de studie hebben afgerond vormen ze een voorhoede op de werkvloer om bijvoorbeeld nieuwe technische toepassingen te ontwikkelen, die de zorg in het ziekenhuis verder kunnen verbeteren. De groep ‘studenten’ bestaat voor het grootste deel uit verpleegkundigen.
 
Verpleegkundigen Esther van Es (links) en Marieke Houmes willen graag meer over ICT leren.
 
Robot
“Ik verwacht dat deze opleiding een mooie aanvulling op mijn werk zal zijn”, vertelt verpleegkundige Marieke Houmes van de afdeling Cardiologie. “ICT speelt een steeds grotere rol in de zorg. Denk maar aan de robot, die op onze dialyseafdeling buisjes bloed naar het laboratorium brengt. Daarom is het handig om meer te snappen van informatica en de taal van ICT’ers te leren spreken.”
 
Mogelijkheden
Haar collega Esther van Es heeft zelfs zo de smaak te pakken dat ze als verpleegkundige onlangs op de ICT-afdeling van het ziekenhuis is gaan werken. “Het is heel handig om als verpleegkundige naar ICT te kijken. Wij weten wat wel en niet werkt. En we zien goed welke mogelijkheden er zijn voor onze patiënten. Zo kunnen patiënten in de nabije toekomst nog meer informatie uit hun eigen dossier lezen via patiëntenportaal www.mijnasz.nl.”
 
Dordrecht
De post-hbo-opleiding wordt aangeboden door hogeschool Inholland in Amsterdam. Speciaal voor het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt de opleiding nu tijdelijk aangeboden in Dordrecht, zodat medewerkers de studie makkelijker kunnen volgen.
 
18 zorgmedewerkers proosten met hun begeleiders op de start van de opleiding Zorginformatica.
 
Uniek
“Het is uniek dat deze opleiding naar ons toekomt, dat is nog nergens anders gebeurd”, zegt Gerard Geijtenbeek, secretaris van de Verpleegkundige Adviesraad van het ziekenhuis. “Dit zegt ook wel iets over onze ambitie. We willen bij de meest innoverende ziekenhuizen van Nederland horen.”
 
E-health
De opleiding duurt een half jaar. De 18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis worden één dag per twee weken vrij geroosterd voor de studie. Tijdens de opleiding leren ze onder meer over de laatste ICT-ontwikkelingen in de zorg, zoals elektronische patiëntendossiers en e-health (zorg via internet). 

U bent nu hier

HomepageMedewerkersNieuws2018SeptemberVerpleegkundigen leren over ICT voor betere zorg
Naar boven