Hoe kunt u handelen bij een niet natuurlijke dood en obductie?

Wat is het wettelijk onderscheid tussen natuurlijke en niet-natuurlijke dood, calamiteit en complicatie? En hoe zit het met obductie in de thuissituatie? Hoe regel je dat (inclusief vervoer) en hoe zit het met de vergoeding daarvan? Dit zijn vragen die vorige maand uitgebreid aan bod kwamen tijdens het Albert Event .

Obductie
Bij onverwachts overlijden kan een obductie gewenst zijn. Voor obductie of sectie kunt u contact opnemen met het PAL, laboratoriun voor pathologie ( in Dordrecht. Op hun website vindt u informatie over het aanvragen van obducties. Hier vindt u tevens links naar een folder voor de nabestaanden en huisartsen en enkele formulieren. 

Is het een natuurlijke dood?
In de richtlijn ‘Lijkschouw voor behandelend artsen’ geeft het NHG aanbevelingen voor de werkwijze rondom lijkschouw en de samenwerking met de gemeentelijk lijkschouwer en de politie. Voor al uw vragen bij (het vermoeden van) een niet natuurlijke dood kunt u terecht bij de Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond (FARR)
 

Belangrijke contactgegevens
Let op: deze gegevens heeft u ook altijd bij de hand in onze Artsenwijzer App! Heeft u deze app nog niet? Hier vindt u informatie hoe u de app kunt downloaden 

PAL (laboratorium voor pathologie)
telefoon: 078 - 654 21 00
dienstdoende patholoog: 06 – 251 470 91
www.paldordrecht.nl

FARR (Forensisch Artsen Regio Rijnmond)
telefoon: 010-244 71 82
www.farr.nl

Gerechtelijke sectie
088 – 699 21 00