24/7 medicatie ophalen dankzij medicijnautomaat

Dag en nacht medicijnen ophalen: dat kan nu in de centrale hal op locatie Dordwijk van het ASz. Hier staat sinds kort een medicijnautomaat met wel en niet gekoelde lockers. Poliklinisch apotheker Sasja van Bommel: “Deze service betreft alleen geneesmiddelen die de gebruiker al kent.”

De medicijnautomaat werkt snel en makkelijk. Zodra er geneesmiddelen voor een patiënt klaar staan, ontvangt deze persoon van de apotheek een sms of mailbericht met daarin een persoonlijke code. Door het intoetsen van deze code plus de eigen geboortedatum kunnen de medicijnen uit de automaat worden opgehaald. “Hiervoor krijgt de patiënt 48 uur de tijd,” vertelt poliklinisch apotheker Sasja van Bommel. “Het is een ideale, gratis service voor mensen die buiten werktijden om hun medicijnen willen ophalen. Juist voor patiënten die chronisch medicatie gebruiken, of voor mensen die overdag liever niet aan onze balies willen wachten, is dit een prettige optie.”

Ook gekoelde lockers
De medicijnautomaat bevat 181 lockers, waarvan 15 gekoeld. “Die gekoelde lockers zijn redelijk uniek, ze worden bijvoorbeeld benut voor biologische middelen die dikwijls worden gebruikt door patiënten met dermatologische of reumatologische aandoeningen. Deze middelen worden uitsluitend door de poliklinische apotheek verstrekt. Overigens geldt de service alleen voor medicatie die al bij de gebruiker bekend is, een eerste uitgifte willen wij altijd voorzien van een mondelinge toelichting.

Natuurlijk doorlopen de apothekersassistenten vóór het klaarleggen van de medicatie in de automaat de bij ons gebruikelijke en strikte controlemaatregelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een barcodelezer als extra controle-instrument.”

Positieve reacties
De automaat staat in de entreehal, die altijd toegankelijk is. Patiënten én medisch specialisten hebben tot nu toe positief gereageerd op deze nieuwe service.