Young Stroke poli: meer begeleiding dankzij specifieke expertise

Steeds meer jonge mensen krijgen te maken met een TIA of beroerte. In het ASz kunnen zij sinds juni van dit jaar terecht op de Young Stroke poli. Physician Assistant Neurologie Elles Zock licht toe.

“Bij een TIA of beroerte zien we bij mensen op jonge leeftijd vaak andere oorzaken dan bij oudere mensen. In bepaalde gevallen is er zelfs sprake van een zeldzame ziekte. Dat vraagt om uitgebreidere diagnostiek naar de oorzaak en soms intensievere begeleiding van de patiënt,” zegt Physician Assistant Neurologie Elles Zock. Samen met twee neurologen vormt zij het neurovasculair team van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Ons team werkt voortdurend aan innovatie, alle nieuwe vakkennis en kunde worden benut om protocollen en behandeling te verfijnen. Dat heeft onder andere geleid tot de Young Stroke Poli. Deze is bestemd voor mensen jonger dan 45 jaar, die een TIA of beroerte hebben doorgemaakt en waarvoor die uitgebreidere diagnostiek wenselijk is.”

Extra lang consult
Nadat een jonge patiënt als gevolg van een TIA of beroerte is opgenomen in het ASz, komt Elles in beeld. “Een klein deel van de diagnostiek gebeurt klinisch, het merendeel vindt plaats nadat de patiënt uit het ziekenhuis ontslagen is. Ik zie de patiënt in ieder geval één keer terug op de Young Stroke poli. Voor een consult plan ik dertig minuten, zo heeft de patiënt alle tijd om vragen te stellen. Dat zijn er dikwijls veel. Meestal volstaat één consult, maar als het nodig is, kunnen mensen ook langduriger vervolgd worden.”

Toenemende specialisatie
De Young Stroke poli draait één dagdeel per week en is inmiddels drukbezocht. Indien wenselijk kan deze poli op termijn worden uitgebreid. “We beschikken over steeds meer kennis op neuro-vasculair gebied. Die toenemende specialisatie vormt de grondslag van deze specifieke poli. Het is fijn dat we er zo veel patiënten mee van dienst kunnen zijn.”