Peri-anale fistels minimaal invasief behandeld dankzij innovatieve lasertechnieken

Innovatieve lasertechnieken waarmee peri-anale fistels, aambeien en haarnestcystes in de bilspleet minimaal invasief verwijderd kunnen worden: sinds kort worden patiënten in ons ziekenhuis ermee behandeld. Chirurg dr. Robert Smeenk is enthousiast. “Patiënten herstellen sneller en ervaren minder wondproblemen.”

‘Minimaal invasief met maximaal resultaat’: zo omschrijft chirurg dr. Robert Smeenk de nieuwe lasertechniek die benut kan worden voor de operatieve verwijdering van aambeien, peri-anale fistels en haarnetcystes in de bilspleet. “Met de laser kunnen we zeer selectief bloedvaten dichtbranden, we hoeven minder uitgebreid weefsel weg te snijden. Voor een fistel vlakbij de anus geeft dat bijvoorbeeld een kleinere kans op beschadiging van de kringspier. De kleinere incisie is sowieso voor de patiënt prettiger.”

Verbetering
“In Duitsland hanteert men deze techniek al een aantal jaren, de lange termijn resultaten daar zijn zeer positief. Patiënten ervaren een sneller herstel en minder wondproblemen. In ons land wordt de techniek pas sinds een paar jaar toegepast, in het ASz zijn we er onlangs mee gestart. Ik verwacht er veel van, deze methodiek is voor patiënten echt een verbetering.”

Studie
“Vanuit ons ziekenhuis gaan we participeren in een multicenter studie naar de resultaten van deze nieuwe techniek bij verwijdering van peri-anale fistels. De methodiek komt ongetwijfeld tevens aan bod tijdens het lasersymposium dat ik komend jaar hoop te kunnen organiseren, huisartsen vinden dat wellicht ook interessant om bij te wonen. Nader nieuws daarover volgt. Ondertussen kunnen patiënten nu al voor deze behandeling verwezen worden, via één van de GE-chirurgen in ons ziekenhuis.”