Nieuw op onze SEH: Acute Brain Care

Op 29 februari start op onze SEH de ‘Acute Brain Care’, een gezamenlijk initiatief van de vakgroepen Neurologie en Spoedeisende geneeskunde. De Acute Brain Care is bedoeld om patiënten met acute hersenaandoeningen, zoals een hersenbloeding/-infarct, sneller en beter te helpen.

Patiënten die in aanmerking komen voor de Acute Brain Care worden zoals gebruikelijk bij binnenkomst beoordeeld door de neuroloog, arts-assistent neurologie en/of physician assistant neurologie. Annemarie van der Velden, medisch manager SEH (links op foto): “Deze patiënten vangen we vervolgens op de Acute Brain Care op. Dit zijn vier kamers aan de acute zijde van de SEH, waar de meest spoedeisende patiënten liggen.” Veerle Nanninga, neuroloog: “We hebben gekozen voor kamers die rond de CT liggen, omdat deze patiëntgroep vrijwel altijd een CT krijgt en we zo weer wat extra tijd besparen.”

Eén van deze kamers is voorzien van een koelkast met de benodigde medicatie voor acute zorg (zoals Actilyse/Cofact), zodat deze altijd binnen handbereik is. Annemarie: “Bij deze patiënten bepalen we de medicatie op basis van het lichaamsgewicht. Dit luistert heel nauw. Dankzij speciaal ingebouwde weegapparatuur kunnen we de patiënt met brancard en al wegen. Hierdoor kunnen we sneller en nauwkeuriger de benodigde medicatiedosis bepalen.”

Coördinatie door SEH-verpleegkundige
Na de triage bepaalt de neuroloog of de patiënt (verder) gediagnosticeerd en behandeld moet worden op de Acute Brain Care of naar de subacute zijde van de SEH kan (voor minder spoedeisende patiënten). Annemarie: “Voor een goede coördinatie van dit proces en om de samenwerking te optimaliseren zetten we elke dienst een SEH-verpleegkundige op de Acute Brain Care in. Deze verpleegkundige is het aanspreekpunt voor Neurologie. Veerle: “Waar nodig bieden we deze verpleegkundigen bijscholing. Zodra zij verslechtering of verandering in de toestand van de patiënt constateren, kunnen ze meteen aan de bel trekken.”

Beter herstel
“Bij iemand met een acute hersenaandoening sterven er elke seconde talloze hersencellen. Voor deze patiënten draagt elke minuut dat we sneller zijn, bij aan een beter herstel”, vertelt Veerle. “Als één van de grootste strokecentra in Nederland kijken we dan ook voortdurend hoe de zorg sneller, beter en meer gestroomlijnd kan. De Acute Brain Care is het resultaat van een goede samenwerking met de SEH, die ook bezig is met een verbeterslag.”