Einde van een tijdperk: Refaja officieel gesloten

15 december 2016

Het is gebeurd, het doek is gevallen. 45-en-een-half jaar na de officiële opening van ziekenhuis Refaja, heeft op donderdagavond 15 december de officiële sluiting plaatsgevonden. En daarmee de afsluiting van een tijdperk.

Bestuursvoorzitter Peter van der Meer draaide een reuzensleutel om, samen met Alex, die alweer zestien jaar geleden als laatste baby in dit ziekenhuis werd geboren.Heimwee
Met zo'n 750 gasten - veelal oud-'Refajanen' - werd het één groot feestelijk weerzien, met toch ook een brok in de keel. Dokters maar vooral (oud-)verpleegkundigen vonden elkaar in gedeeld heimwee.

"Het is overweldigend met hoevelen u hier bent", zei Van der Meer. "Zeer indrukwekkend dat u samen getuige wilt zijn van de finale sluiting. Het betekent dat u elkaar niet heeft losgelaten." De avond eindigde met het doven van alle lichten in het gebouw, gevolgd door een spectaculaire lichtshow op de gevel.

Twee afdelingen blijven ook ná de sluiting nog heel even actief in het gebouw, omdat op Dordwijk de huisvesting nog niet gereed is. Het gaat om een klein deel van de Oogpoli en het Regionaal Bekkenbodem Centrum. Deze situatie duurt tot uiterlijk aan de zomer van 2017.