Opbrengst DrechtStadLoop van 6 november is voor post-COVID-zorg

17 augustus 2022

Het jaarlijkse hardloopevenement de DrechtStadLoop in Dordrecht op 6 november sponsort dit jaar de post-COVID-zorg in ons ziekenhuis.

Jolanda Oostendorp (42) was een bovengemiddeld sportieve vrouw: naast drie keer per week hardlopen, beoefende ze volleybal, bootcamp en wielrennen. Toen kwam corona voorbij, in het voorjaar van 2021. “Nu moet ik uithijgen als ik twee trappen op ben gelopen. Ik was destijds aan het trainen voor mijn tweede marathon, maar ik heb na COVID helemaal niet meer kunnen hardlopen. Alleen stukjes wandelen. Halve dagen werken slokt nu mijn energie helemaal op.” Ten tijde van de besmetting met het virus was ze helemaal niet zo ziek, gewoon grieperig. Dit is een typisch kenmerk van long-COVID, ook wel post-COVID-syndroom genoemd.

Klachten verdwijnen niet
Sportarts Frank Loeffen begeleidde in het Albert Schweitzer ziekenhuis al zo'n 200 mensen die na corona langdurig kampen met onder meer ernstige vermoeidheid, benauwdheid en concentratieverlies. "Deze patiënten zijn meestal niet zo ziek geweest dat een ziekenhuisopname nodig was. Maar hun klachten verdwijnen niet als de periode van besmetting voorbij is. Ze zijn 'te goed' voor een revalidatietraject, maar de huisarts kan hen ook niet echt verder helpen. Dan komen ze bij ons op de post-COVID-poli voor advies en begeleiding. We hebben de groep patiënten en het ziektebeeld nog lang niet goed in kaart."

(De tekst gaat verder onder de foto's.)

Jolanda Oostendorp.

Speciale apparatuur
De Drechtstadloop, die – na twee jaren van uitstel door corona – hopelijk kan plaatsvinden op 6 november, schenkt haar sponsoropbrengst aan de post-COVID-zorg in het Albert Schweitzer. Loeffen wil het geld gebruiken om apparatuur aan te schaffen voor speciale inspanningsmetingen. “Daarmee hoop ik patiënten beter te kunnen adviseren over herstel van hun conditie. En met de data die we ermee verzamelen zullen we aansluiting zoeken bij landelijke onderzoeken. We moeten nog veel beter ontdekken wat long-COVID precies is en waar de schade met name zit in het lichaam."

Komt dit nog goed?
Jolanda steunt dit doel van harte. Tijdens een eerdere DrechtStadLoop liep ze zelf haar eerste halve marathon. Ze zal er dit jaar proberen te zijn om haar partner aan te moedigen. Zelf meedoen is geen optie. “Ik ben moe na kleine inspanning, heb last van hoofdpijn en tinnitus, kan vaak niet op woorden komen en raak snel overprikkeld.” Ze heeft inmiddels van alles aangegrepen op zoek naar verbetering, maar noch de fysio-, of de ergotherapeut, of de osteopaat kon echt helpen. “De vraag ‘komt dit ooit nog goed?’ komt regelmatig bij me op. Maar bij de pakken neerzitten is geen optie. Ik moet door.”

Sportarts Frank Loeffen.

Mensen zien het niet
Lastig vindt ze dat mensen niets aan haar zien. “Als ik aan het werk ben, zien collega’s me op een moment dat ik ‘aan’ sta. Dat ik de rest van de dag thuis op de bank lig, ziet niemand. Deze aandoening beperkt je niet alleen fysiek, ook mentaal en uiteindelijk sociaal. Ik moet regelmatig dingen afzeggen en dat voelt eenzaam. Ik juich echt toe dat de DrechtStadLoop dit doel heeft uitgekozen, alleen al vanwege de aandacht. Sportarts Loeffen vindt het mooi dat fitte deelnemers aan de DrechtStadLoop een stukje gaan bijdragen aan een mogelijke oplossing. Hij rent zelf mee. "We helpen samen de mensen die veelal in stilte langdurig lijden onder de gevolgen van corona. Op deze manier verbroedert sport echt.”

Meelopen en het goede doel steunen? Schrijf nu hier in, individueel of als team!

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2022AugustusOpbrengst DrechtStadLoop van 6 november is voor post-COVID-zorg
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in