Prijs voor serious game die jongeren het hebben van diabetes laat ervaren

18 november 2021

Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes. Ze worstelen zich los uit de invloedssfeer van hun ouders en zoeken steun bij hun vrienden, maar dan blijkt het lastig uit te leggen wat het precies betekent om diabetes te hebben. Met de online serious game ‘Hyper Control’ creëren Raccoon Serious Games, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Reinier de Graaf Gasthuis met steun van het Diabetes Fonds een prikkelend en innovatief voorlichtingsmiddel. Het zorgt ervoor dat jongeren met diabetes zich beter begrepen kunnen voelen.

Op 17 november is Hyper Control uitgeroepen als een van de winnaars van Het Beste Diabetesidee 2021. Met die prijs ondersteunt het Diabetes Fonds inspirerende projecten die een bijdrage leveren aan het verlichten van de dagelijkse zorgen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Het spel is één van de vier winnaars uit maar liefst zestig inzendingen. Met de gewonnen 50.000 euro kunnen de bedenkers het idee echt gaan ontwikkelen.

Inzicht
Volgens initiatiefnemer Richard Schol, kinderarts bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, vinden jongeren het lastig om met vrienden over diabetes te praten, terwijl dit juist ook veel steun kan geven. “Het is natuurlijk ook niet leuk om het over je ziekte te hebben. Een serious game kan helpen om je vrienden het benodigde inzicht te geven.” Medebedenker Liesbeth Spoelstra, verpleegkundig specialist bij het Reinier de Graaf Gasthuis, sluit zich hierbij aan. “Hoewel kinderen en jongeren vaak sterk en veerkrachtig zijn, is begrip van je omgeving toch heel belangrijk in een lastige periode. Een serious game is een laagdrempelige en originele manier om dit te bereiken.”

Geen genezing
In Nederland bestaan veel misverstanden over type 1 diabetes, terwijl ongeveer 120.000 Nederlanders type 1 diabetes hebben. Veel mensen denken dat de ziekte te genezen is, maar dat is tot op heden niet het geval. Je hebt de ziekte voorlopig levenslang, tot een oplossing gevonden is. Maar diabetes is ook grotendeels een onzichtbare ziekte. Veel mensen kunnen zich dan ook geen voorstelling maken wat de impact is van diabetes op het dagelijkse leven.

Hypo
Schol en Spoelstra zochten voor hun plan samenwerking met het Delftse Raccoon Serious Games, expert in serious games en educatieve escape rooms. Hyper Control wordt een leerzame en interactieve ervaring, zegt Tim Micklinghoff, projectleider bij Raccoon Serious Games. “Een spannende en educatieve ervaring en een positief middel om het gesprek te starten. Spelers ervaren bijvoorbeeld hoe lastig het is om continu te moeten letten op je bloedsuikers en hoe het is om een hypo te hebben. In teamverband gaan spelers aan de slag en ze moeten samenwerken om de uitdaging te voltooien.

Help mee
In januari a.s. begint de ontwikkeling van de game en naar verwachting is Hyper Control rond september 2022 klaar om gespeeld te worden. Jongeren met diabetes die graag meedenken over de ontwikkeling van de game kunnen contact opnemen met Raccoon Serious Games via info@raccoon.games.

V.l.n.r. Liesbeth Spoelstra, Richard Schol en Tim Micklinghoff met de prijs voor Het Beste Diabetesidee 2021.

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2021NovemberPrijs voor serious game die jongeren het hebben van diabetes laat ervaren
Naar boven