Albert Schweitzer ziekenhuis overvallen door forse stijging parkeertarief Gezondheidspark

3 juni 2020

Parkeren in het Gezondheidspark Dordrecht wordt voor personeel van het Albert Schweitzer ziekenhuis op termijn bijna vier keer zo duur als nu: vier euro per gewerkte dienst. De gemeente Dordrecht heeft dit vandaag aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis laten weten.

Patiënten en bezoekers gaan ook meer betalen, maar voor hen is de tariefstijging kleiner: de helft meer dan nu, drie euro per dagdeel. “Waardeloos”, noemt bestuursvoorzitter Peter van der Meer de mededeling. “In de voorbereidingsfase, ruim een jaar lang, hebben wij de gemeente keer op keer gevraagd om het niet zo ver te laten komen. Steeds werd ons gezegd dat er nog niets definitief was. Nu is dat plotseling wel zo. Wij als grote belanghebbende partij en zeker ook onze medewerkers blijken al die tijd buitenspel te hebben gestaan.”

Lijstje
Het nieuwe parkeertarief is onderdeel van het bouwplan op de Middenzone tussen het ziekenhuis en de Sportboulevard. De gemeente maakte vorige week bekend dat Ballast Nedam dit gebied gaat ontwikkelen. Er komen onder meer ruim 700 woningen en een nieuwe parkeergarage. Toen de gemeente vorig jaar bouwbedrijven uitnodigde om zich voor dit project aan te melden, verstrekte zij bij de stukken ook een lijstje met toekomstige parkeertarieven, zodat belangstellende partijen daarmee aan het rekenen konden gaan. Van der Meer: “Dat lijstje dook kort tevoren op via de website van de gemeente, het was niet met ons besproken.”

Schrik
Toen ziekenhuismedewerkers het bij toeval zagen, brak grote schrik uit, mede bij de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad. “Begrijpelijk”, vindt Van der Meer, “want zo’n stijging is een aanslag op het budget van zorgmedewerkers. Bij een fulltime dienstverband gaat het parkeren je zomaar 1000 euro per jaar kosten. Wij maakten ons meteen ook grote zorgen over de aantrekkelijkheid van het ziekenhuis en van de zorg als werkgever. Dat raakt aan een groot maatschappelijk belang, gezien de personeelstekorten.”

Geen weg terug
Per brief vroeg het ziekenhuis in juli 2019 aan het College van B&W om de tarieven niet op voorhand te verstrekken aan bouwers en de tarieven voorlopig open te houden, maar vergeefs. “Ons werd verzekerd dat het richttarieven waren en zeker niets definitiefs”, aldus Van der Meer. Wij gaven toen al aan dat er geen weg terug zou zijn, als deze tarieven eenmaal bij een ontwikkelaar lagen. En dat is precies wat er nu is gebeurd. De programmamanager van de Middenzone vertelde ons vandaag dat Ballast Nedam zich op het onderdeel parkeren precies heeft geconformeerd aan de kaders die meegegeven waren. Er is helemaal niets met onze zorgen en die van onze medewerkers gedaan.”

Geen respons
In september verzocht het ziekenhuis het College van B&W tijdens een ontmoeting, en in oktober nogmaals per brief, om “niet vóór ons, maar mét ons” beslissingen te nemen. In september werd ook per brief een beroep gedaan op de gemeenteraad. “Behalve bijval en vragen van twee oppositiepartijen is daar geen respons op gekomen”, vertelt Van der Meer. “De mogelijkheid voor ons om te kunnen inspreken in de raad werd meermalen uitgesteld.”

Debat
Hij verwijt Ballast Nedam niets. “Wij kennen deze partij nog niet. We zijn blij dat het gebied eindelijk een mooie bestemming krijgt en we verwelkomen ook onze nieuwe buren. Maar we hebben van de gemeente de kans niet gekregen om een open debat te voeren over het parkeren voor zorgmedewerkers en patiënten bij zo’n belangrijke voorziening als een ziekenhuis.”

Van der Meer heeft tijdens het gesprek met de programmamanager aangegeven diep teleurgesteld te zijn. Het ziekenhuis beraadt zich op de mogelijkheden die er eventueel nog zijn om de tarieven alsnog te beïnvloeden, hetzij met de nieuwe ontwikkelaar, hetzij toch nog via de gemeenteraad.
 

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2020JuniAlbert Schweitzer ziekenhuis overvallen door forse stijging parkeertarief Gezondheidspark
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in