Corona: bekijk onze maatregelen

Albert Schweitzer ziekenhuis stopt met vragen beantwoorden via WhatsApp

13 mei 2020

Na zes jaar stopt het Albert Schweitzer ziekenhuis met het beantwoorden van vragen van patiënten en bezoekers via de berichtenservice WhatsApp. Hiervoor zijn diverse redenen. Zo hebben patiënten in 2017 gemakkelijk toegang gekregen tot hun persoonlijke dossier en uitslagen in het patiëntenportaal MijnASz. Daarnaast is er steeds meer direct digitaal contact mogelijk met behandelaren.

De WhatsApp-service was primair bedoeld om de patiënt met praktische vragen laagdrempelig op weg te helpen met zaken zoals bezoektijden, routes en algemene procedures. Door de jaren heen is het gebruik ervan veranderd. Hoofd Communicatie Charissa Koenraads: “De laatste tijd gaan veruit de meeste vragen over de individuele medische behandeling, uitslagen, afspraken, herhaalrecepten enzovoort. Mensen wennen eraan dat ze bij een postorderbedrijf of bank ook hun soms zeer persoonlijke zaken via een chat of WhatsApp kunnen regelen. Als ziekenhuis kunnen we dat niet via deze weg bieden. Ons communicatieteam mag geen patiënt- en afsprakengegevens inzien. We kunnen ook de verantwoordelijke behandelaar niet passeren, dat kan onveiligheid opleveren.”

Beveiligd
Patiëntgegevens mogen alleen ‘reizen’ via een beveiligde verbinding, wat WhatsApp niet is. Koenraads: “Ons patiëntenportaal MijnASz heeft zo’n beveiligde verbinding wel, via DigiD. Dat is dan ook de plek waar patiënten sinds 2017 terechtkunnen om online hun medisch dossier, uitslagen en afspraken in te zien. Via WhatsApp hebben we patiënten veelvuldig naar MijnASz verwezen, maar die omweg is voor beide partijen onhandig.” Naast MijnASz kunnen patiënten in toenemende mate beeldbellen of appen met hun arts of polikliniek, wat door de coronacrisis nog in een stroomversnelling is gekomen. Op deze pagina staan de verschillende mogelijkheden omschreven.

Veel geleerd
Het Albert Schweitzer ziekenhuis was in 2014 het eerste dat ging WhatsAppen. Volgens Koenraads werd WhatsApp de laatste tijd nog maar weinig gebruikt voor het destijds beoogde doel, de praktische en huishoudelijke vragen. “De eerste jaren heeft het prima gewerkt en wij hebben er veel van geleerd over de informatiebehoefte van de patiënt. Maar het is in absolute aantallen geen groot communicatiekanaal geworden. Op een gemiddelde werkdag stellen hooguit tien mensen ons een vraag via WhatsApp. Dat valt in het niet bij de stroom telefonische vragen en het aantal raadplegingen van MijnASz.”

Facebook 
De beslissing om te stoppen is gevallen nadat Facebook – eigenaar van WhatsApp – bedrijven is gaan verplichten om met een zakelijk account te werken. Koenraads: “Daaraan verbonden is ook de eis dat wij binnen 24 uur reageren op elk ontvangen bericht, anders wordt het gesprek afgebroken of we moeten een ‘boete’ betalen. Wij bemensen onze WhatsApp-service alleen tijdens kantooruren, dus een op zaterdag gestelde vraag ging sinds kort sowieso verloren. Ook als wij aan een vraagsteller van een iets complexere vraag lieten weten ‘We gaan voor u op zoek, u hoort van ons zodra we het uitgezocht hebben’, werd na 24 uur het gesprek beëindigd. Dit werd zo patiëntonvriendelijk dat we alles overziende besloten hebben te stoppen.”

Patiënten en bezoekers kunnen terecht op de volgende kanalen

  • Voor alle denkbare praktische en algemene medische informatie: www.asz.nl
  • Voor het inzien van persoonlijke patiëntgegevens (alleen met DigiD): www.mijnasz.nl
  • Voor telefonisch contact met een polikliniek of afdeling: telefoon (078) 654 11 11, of een van de directe nummers die te vinden zijn op www.asz.nl/contact/
  • Oriënteren op de digitale mogelijkheden kan via www.asz.nl/digitalezorg


Foto Shutterstock.com

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2020MeiAlbert Schweitzer ziekenhuis stopt met vragen beantwoorden via WhatsApp
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in