Corona: bekijk onze maatregelen

Modernste machine én verdoving met druppels bij staaroperatie

31 januari 2020

Patiënten met staar (cataract) worden in het Albert Schweitzer ziekenhuis geholpen met de modernste apparatuur. De nieuwe opereermachine van het type Alcon Centurion biedt volgens oogarts Ruben Kok het beste wat nu op de markt voorhanden is.

Op de oogoperatiekamer van de ziekenhuislocatie Zwijndrecht behandelen de oogartsen jaarlijks tweeduizend keer een patiënt aan vertroebeling van de ooglens. Dit aantal zal de komende jaren toenemen.

De gebruikte techniek heet in jargon ‘phaco-emulsificatie’. Kok: “Dat betekent dat we de lens die door staar is aangedaan, verpulveren en daarna opzuigen. Vervolgens wordt een kunstlens teruggeplaatst en de patiënt heeft weer helder zicht. Het nieuwe apparaat kan dat verpulveren en opzuigen nog nauwkeuriger en vlotter dan de Alcon Constellation die we tot voor kort gebruikten en met heel weinig kans op complicaties.”


Oogarts Ruben Kok met de Alcon Centurion (rechtsvoor): ‘Dit apparaat werkt nóg nauwkeuriger en vlotter dan zijn voorganger’.

Balans bewaken
Aan het begin van de twintig minuten durende ingreep maakt de oogarts met behulp van de microscoop handmatig een opening van slechts twee millimeter in het hoornvlies. Daarna wordt met een pincet het lenszakje – van slechts tien micrometer dik – geopend, om de lens vrij te maken. Dan gaat de Centurion aan het werk. “Bij het verwijderen van de lens, moet er continu balans zijn tussen de aan- en afvoer van vocht in het oog, om te voorkomen dat het lenszakje of het regenboogvlies wordt aangezogen”, legt Kok uit. “De nieuwe machine kan die balans uitstekend bewaken en veroorzaakt vrijwel geen schommelingen in de oogdruk. Dat is comfortabeler voor de patiënt en meer ontspannen voor de uitvoerende arts. De bediening met een draadloos voetpedaal ervaar ik zelf als heel prettig.”

Druppelanesthesie
In het dagbehandelingscomplex in Zwijndrecht is een ‘straat’ ingericht waar patiënten vlot door de stappen van deze behandeling worden geleid. Recent is hier nóg een vernieuwing doorgevoerd. Bij alle patiënten bij wie dit medisch gezien kan, naar verwachting is dat tachtig procent, zal het te opereren oog voortaan worden verdoofd met behulp van druppels in plaats van een prik of algehele verdoving. Kok en zijn collega-oogartsen bieden hiermee hun patiënten nog meer comfort. Dit is tevens aangemerkt als een zorgvernieuwingsinitiatief in het ziekenhuisbrede programma Zorg van Waarde.

Leeftijd
Staar treedt relatief eerder op bij onder meer diabetes en veel blootstelling aan zon, maar uiteindelijk blijft bijna niemand ervan gevrijwaard bij het klimmen van de jaren. Kok: “Leeftijd is de allerbelangrijkste risicofactor. Vroeger haalden veel mensen de leeftijd niet waarop staar het zicht begint te belemmeren. Met het gemiddeld steeds ouder worden van de mens in Nederland, verwachten wij dat de hoeveelheid staaroperaties de komende jaren flink zal gaan toenemen.”

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2020JanuariModernste machine én verdoving met druppels bij staaroperatie
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in