Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Familie ondergaat maagverkleining en voelt zich fitter dan ooit

27 augustus 2018

Na jarenlang zinloos diëten, onderging Peter 't Hart een maagverkleining in ons ziekenhuis. Zijn leven veranderde zo positief, dat hij zijn familie inspireerde. Ook zijn zoon, zus, zwager en neef hebben inmiddels een maagverkleining gekregen. Bij elkaar raakte het vijftal maar liefst 223 kilo kwijt.

"We hadden het tien jaar eerder moeten doen" , zegt Peter. Sinds de operatie durft de familie gemakkelijker naar het zwembad en met plezier op de foto. Ze stappen sneller op de fiets dan voorheen, hebben meer energie en zijn gemotiveerd om gezond te blijven eten.Aanleg
Peter vreesde vijf jaar geleden voor een ernstige aandoening. Hij was namelijk wekenlang op dieet geweest en toch 3,5 kilo aangekomen. “Maar ik bleek zo gezond als een visje. De dokter zei: ‘Je hebt de genen van je ouders.’ Ik was dik door aanleg. De dokter vroeg of een maagverkleining iets voor mij zou zijn.”

Leefstijl aanpassen

Peter woog op dat moment ruim 140 kilo. “Eerst vond ik dat je in een gezond lichaam niet moet snijden. Maar door mijn gewicht kon mijn lichaam een tijdbom worden. Ik zou een hoge bloeddruk kunnen krijgen, suikerziekte, hartproblemen… Ik wil graag gezond blijven, dat gaf de doorslag om de operatie te ondergaan.”

Gescreend
Om te kijken of hij in aanmerking kwam voor de operatie, werd Peter gescreend door onder anderen een diëtist, psycholoog en internist. Hij moest eerst nog 6 kilo afvallen en laten zien dat hij zijn leefstijl kon aanpassen. Dat lukte. Na de operatie kon hij al na een dag naar huis. 


Sinds de maagverkleiningsoperaties zijn de vijf familieleden samen 223 kilo kwijtgeraakt.

Leven veranderd

“Peter kwam zo goed uit de operatie, dat ik de huisarts ook meteen om een maagverkleining heb gevraagd”, vertelt zus Mery Beerman. Zij woog op dat moment 145 kilo en had daardoor veel rugklachten. “Ik zat op acht pijnstillers per dag, omdat er zenuwen in mijn rug bekneld zaten. De dokter zei dat ik in een rolstoel zou belanden als het zo doorging. Ik probeerde af te vallen, maar de kilo’s kwamen er steeds net zo hard weer aan. De operatie heeft mijn hele leven veranderd.”

Zelfvertrouwen
Dat geldt ook voor haar man Peter en zoon Ludo. Peter: “Ik woog 140 kilo en had een hoge bloeddruk en slaapapneu. Ik voel me nu tien keer beter.” Ludo is 50 kilo kwijtgeraakt dankzij de operatie en heeft er volop zelfvertrouwen voor terug gekregen. “Ik schaamde me voor mijn lichaam en had vaak geen energie om naar school te fietsen. Nu gaat het zoveel beter. Ik heb gisteren nog 20 kilometer gereden op de mountainbike.”

Alle diëten geprobeerd

Peters zoon Ronald is als laatste familielid geopereerd, toen hij 133 kilo woog. “Ik was al één week na de operatie van mijn vader jaloers op het resultaat van mijn vader. Maar ik dacht steeds dat ik zelf wel kon afvallen. Ik heb zo’n beetje alle diëten geprobeerd, voordat ik de stap durfde te zetten.”

Gastric sleeve
Peter en zijn familieleden hebben alle vijf een zogeheten gastric sleeve ondergaan bij chirurg Bas Lamme. Bij deze operatie wordt een flink deel van de maag weggehaald, waardoor je sneller een vol gevoel hebt. Voor de rest blijft het spijsverteringskanaal helemaal intact.

Minder eten

Maar met een operatie alleen ben je er niet, weet de familie ’t Hart-Beerman. “Het is een verandering van je levensstijl. Die begint al voor de operatie”, vertelt Peter. “Ik drink geen prik meer en eet kleine porties. Je kunt alles eten, alleen veel minder.” Zoon Ronald: “We eten allemaal geen brood meer, omdat we daarvan te vol zitten. Om dezelfde reden drinken we niet tijdens het eten. Maar wat ik ervoor moet laten, weegt niet op tegen wat ik ervoor terugkrijg.”

Hond
“Ik voel me zo goed, dat ik spontaan een hond heb gekocht”, vertelt Mery lachend. “Zo kom ik vanzelf drie keer per dag buiten. Peter: “Het komt geregeld voor dat bekenden me straal voorbij lopen, omdat ze me niet meer herkennen. Ik kijk elke dag in de spiegel en dan denk ik: ‘Goed gedaan!’”

Meer weten over ons obesitasspreekuur? Klik hier! 

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2018AugustusFamilie ondergaat maagverkleining en voelt zich fitter dan ooit
Naar boven