Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Zeven ziekenhuizen bundelen kennis en ervaring in prostaatnetwerk 'Anser'

8 juni 2018

Zeven ziekenhuizen gaan de prostaatzorg in Zuidwest-Nederland concentreren om de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker verder te bevorderen. Op 1 september opent de Anser-prostaatoperatiekliniek haar deuren in Rotterdam. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een van de deelnemende ziekenhuizen. 

Voor prostaatkanker bestaan veel uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, behandelingen en nazorg worden binnen een Anser-prostaatcentrum (gevestigd in elk aangesloten ziekenhuis) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. De Anser-prostaatcentra kunnen de unieke bestralingstechnieken (Cyberknife) aanbieden. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dus dichtbij huis terecht. Europese richtlijnen en uniforme werkwijzen in de Anser-prostaatcentra leiden tot een hogere kwaliteit van zorg.


De lancering van Anser op 8 juni door de zeven partners, met als derde van links ASz-uroloog René Raaijmakers.

Operaties op één plek 
Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij doorverwezen naar de Anser-prostaatoperatiekliniek. Deze operatieve kliniek is gevestigd in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In de kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook worden urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid. Het Albert Schweitzer ziekenhuis hanteerde deze werkwijze met operaties in Rotterdam al vele jaren samen met het Maasstad Ziekenhuis, dus in dit opzicht verandert er niets voor patiënten uit de Drechtsteden. 

Volumes
Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen. Elk ziekenhuis moet dan minimaal honderd operaties per jaar verrichten. Anser-operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Naar verwachting wordt de Anser-prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland in haar soort met circa duizend operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland.

Ervaren 
Binnen het Anser-prostaatnetwerk wordt kennis gedeeld en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek verricht om nieuwe merkstoffen naast het PSA te testen, overbodige diagnosen en behandelingen te voorkomen en nieuwe medicijnen te introduceren. De meest ervaren specialisten verrichten de operaties volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en met de meest innovatieve technologieën (NeuroSafe) die leiden tot minder kans op erectieverlies en incontinentie.Ganzen
“De naam Anser is het Latijnse woord voor gans”, vertelt prof. dr. Chris Bangma, uroloog in het Erasmus MC in Rotterdam. “De gedachte is dat, net zoals dit geldt voor ganzen in vluchtformatie, je door samenwerking verder komt. Ziekenhuizen en urologen kijken voor deelname aan dit unieke samenwerkingsverband over hun eigen organisatiegrenzen heen om zo de beste zorg te kunnen leveren aan hun patiënten.” 

Verzekeraars
Het concentreren van operaties kan rekenen op steun van de zorgverzekeraars. In Nederland voert ongeveer de helft van de ziekenhuizen nog prostaatoperaties uit. De behandelvolumes lopen sterk uiteen. Door initiatieven zoals het Anser-prostaatnetwerk wordt concentratie van zorg nu realiteit. Recent maakten ook negen ziekenhuizen in de regio rond Amsterdam een zelfde samenwerking bekend. Binnen dat verbond gaat het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek de spilfunctie vervullen.

De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser-prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2018JuniZeven ziekenhuizen bundelen kennis en ervaring in prostaatnetwerk 'Anser'
Naar boven