Kopafbeelding

Handige app over verblijf op de Intensive Care

12 maart 2018

Patiënten van de Intensive Care (IC) in het Albert Schweitzer ziekenhuis en hun naasten kunnen vanaf nu alle denkbare informatie over een verblijf op de IC vinden in een handige app. Naast een overzicht van de ziektebeelden op de IC, de onderzoeken en de behandelingen, is hierin onder meer praktische informatie voor de familie te vinden, evenals een kennismaking met de apparatuur die zich op de IC bevindt en met de diverse hulpverleners.

Omdat veel patiënten van de IC ernstig ziek zijn en vaak zelfs buiten bewustzijn, richt de afdeling zich met de nieuwe app vooral op de familie. “Een opname op de IC kan overweldigend zijn en de familie kan soms niet alles in één keer in zich opnemen”, vertelt Carol Schol, een van de IC-verpleegkundigen die de app hebben gemaakt. “Dan is het prettig om op een zelfgekozen tijdstip rustig nog eens alles op een rijtje te kunnen vinden.”


De nieuwe app bevat onder meer een overzicht van de onderzoeken en behandelingen op de Intensive Care. Foto Frank Muller/Zorginbeeld.nl

Up-to-date
“De meeste informatie was tot dusverre al te vinden in diverse folders”, vult haar collega Barbara Ripzaad aan. “Maar de app kan worden gedownload door de hele familie, ongeacht het aantal personen. Het kan ook op afstand en de informatie is compleet en altijd up-to-date.” Wanneer het weer wat beter gaat met de patiënt, kan hij of zij zelf in de app ook de gang van zaken ná de IC-opname zien, waaraan een hoofdstuk is gewijd. Patiënten worden namelijk na een tijdje nog uitgenodigd voor de post-IC-poli, om eventuele restklachten van hun opname in kaart te brengen en te bespreken.

Behoefte
“De app is mede samengesteld op basis van de behoefte van de familie, zoals we die door de jaren heen hebben leren kennen”, zeggen Ripzaad en Schol. “Samen met onze collega’s, artsen en andere zorgverleners die ook een functie op de IC vervullen, zoals fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten, hebben we een zo volledig mogelijk beeld geschetst. De informatie wordt verduidelijkt met foto’s en filmpjes. We breiden dat de komende tijd nog uit.”

Gemak
De gratis app is te vinden door in de appstore naar ‘ASz Behandelpad 2.0’ te zoeken. Hierin is de Intensive Care een onderdeel, evenals de knie- en de heupprothese, een beroerte en de behandeling door het Centrum voor Longkanker. Het Albert Schweitzer ziekenhuis streeft ernaar om van steeds meer behandeltrajecten een app aan te bieden voor het gemak van patiënten en familie.

Hier vindt u de directe downloadlinks naar de app: iOS en Android


V.l.n.r. de IC-verpleegkundigen Marloes Valckx, Carola Schol en Barbara Ripzaad, die de totstandkoming van de app coördineerden. Op de foto ontbreekt de vierde persoon uit deze werkgroep, Gerjan Hoekstra.

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2018MaartHandige app over verblijf op de Intensive Care
Naar boven