Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Kopafbeelding

Ziekenhuis is 'hulphondvriendelijk' en laat dat zien

12 december 2018

Honden mogen het ziekenhuis niet in, maar voor geleide- en hulphonden geldt een uitzondering. Dat is zelfs bij wet geregeld. Veel mensen weten dit niet en zeggen er iets over. Voor de eigenaar van een hulphond kan dat belastend zijn. Apothekersassistente in het Albert Schweitzer ziekenhuis Anita de Visser-Verboom weet dat maar al te goed.

“Mijn dochter van 24 jaar heeft een hulphond wegens haar zware epilepsie. Pongo waarschuwt haar wanneer er een aanval nadert, hij draagt haar hulpmedicatie en geeft haar rust en zelfvertrouwen. Daardoor kan Maxime redelijk zelfstandig op pad gaan. Maar in winkels, restaurants en openbare gebouwen is er altijd wel iemand die zegt ‘U mag hier niet met een hond naar binnen, hoor’. Als je je toch al kwetsbaar voelt, is het vervelend je te moeten verantwoorden en het steeds weer te moeten uitleggen. De aanwezigheid van Pongo is immers juist bedoeld om Maxime vrijheid van bewegen te geven.”


Apothekersassistente Anita de Visser plakte zelf de eerste sticker op de deur.

Bewustwording
Anita nam in samenspraak met de stichting voor assistentiehonden Bultersmekke mede het initiatief om in Dordrecht een toegangssticker voor geleide- en hulphonden te introduceren. Wethouder Heijkoop plakte op 29 november de eerste op de ingang van het Stadskantoor. Anita: “Wij willen graag dat zo veel mogelijk organisaties uitstralen dat hulphonden er welkom zijn. Dat helpt vervolgens mee aan bewustwording bij het grote publiek. Een hulphond kan optimaal functioneren als omstanders de eigenaar en de hond met rust laten en de hond dus ook niet aanhalen.” Nu de sticker Dordrecht heeft bereikt, wilde Anita natuurlijk graag dat haar eigen werkplek ook werd voorzien van dit symbool. En dat is gelukt: zij plakte zelf de eerste sticker op de deur van ziekenhuislocatie Dordwijk. In Zwijndrecht en Sliedrecht komt er ook een.

Hesje
In de huisregels van het ziekenhuis stond de bijzondere positie van de hulphond al vermeld, maar nu is er geen twijfel meer mogelijk. De hulphond mag overal mee waar de eigenaar zelfstandig naartoe kan. De hond is herkenbaar aan het speciale dekje/hesje en/of de beugel. Er zijn hulphonden die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met een lichamelijke beperking bij praktische handelingen, blindengeleidehonden, signaalhonden voor doven en slechthorenden, therapie-, epilepsie-, diabetes- en autismegeleidehonden.


Maxime en Pongo.

 

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2018DecemberZiekenhuis is 'hulphondvriendelijk' en laat dat zien
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in