Kopafbeelding

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt maatregelen tegen VRE-bacterie

18 januari 2018

Bij zes opgenomen patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk is de afgelopen week vastgesteld dat zij de bacterie ‘vancomycine-resistente enterokok’ (VRE) bij zich dragen. Dit bleek uit contactonderzoeken naar aanleiding van een toevallige bevinding.

Enterokokken komen van nature voor in de darmen, maar de VRE heeft als nadeel dat deze ongevoelig is voor gangbare antibiotica. De VRE is als zodanig niet gevaarlijk. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE wel infecties veroorzaken, die vervolgens moeilijk behandelbaar zijn wegens de ongevoeligheid van de bacterie.

Isolatie
De patiënten om wie het gaat, krijgen momenteel geen speciale behandeling in relatie tot de bacterie. Zij worden wel volgens protocol in contactisolatie verpleegd. Uiteraard wordt hun toestand bijzonder goed in de gaten gehouden. Naarmate de patiënt opknapt van de ziekte of ingreep waarvoor hij/zij in het ziekenhuis verbleef, neemt het risico dat de VRE voor hem/haar vormt af. Twee patiënten van de zes die bewezen de VRE dragen, zijn al niet meer opgenomen in het ziekenhuis. Voor de vier anderen zijn isolatiemaatregelen van kracht.


ILLUSTRATIE: SHUTTERSTOCK

Contactonderzoek
Verder contactonderzoek onder andere patiënten die in de nabijheid van deze patiënten opgenomen zijn geweest, is op gang gekomen en zal ook de komende week/weken nog doorlopen. Mensen kunnen ook na hun ontslag uit het ziekenhuis nog een verzoek krijgen tot het afnemen van een test. In totaal zijn op dit moment 275 patiënten in beeld die ofwel inmiddels getest zijn, of daartoe nog een verzoek gaan krijgen.

Schoonmaak
Op alle afdelingen met VRE-verdachte patiënten wordt vaker en intensiever schoongemaakt. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met VRE, wordt deze pas na grondige specialistische reiniging weer vrijgegeven voor normaal gebruik. Nieuwe patiënten komen op geen enkele manier in contact met patiënten die bewezen VRE-drager zijn. Bewezen VRE-dragers worden zo veel mogelijk samen verpleegd. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is er alles aan gelegen om verspreiding te voorkomen. 

Bron
De bron van de VRE is onbekend en vermoedelijk niet te achterhalen. Of de zes VRE-gevallen daadwerkelijk met elkaar samenhangen of toevallig naast elkaar zijn binnengekomen, staat nog niet vast. Dit zal later blijken als de aangetroffen VRE's op DNA-niveau in het laboratorium worden geanalyseerd.

Hinderlijk 
Van eind april tot half juni 2015 had het Albert Schweitzer ziekenhuis ook te maken met VRE. Toen moesten in totaal 1.400 (ex-)patiënten worden getest en werd de bacterie bij 54 (ex-)patiënten aangetoond. Geen van de dragers heeft destijds hinder ondervonden van de bacterie als zodanig. Wel worden de isolatiemaatregelen in het algemeen als ongemakkelijk ervaren. 

Wilt u meer weten over de VRE-bacterie? Bekijk hier onze patiëntenfolders over dit onderwerp. 

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2018JanuariAlbert Schweitzer ziekenhuis neemt maatregelen tegen VRE-bacterie
Naar boven