Eerste dermatoloog opgeleid in Albert Schweitzer ziekenhuis

27 juli 2017

De eerste dermatoloog in opleiding is van start gegaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis: Niels Deenen.

In 2016 kreeg het ziekenhuis na grondig onderzoek de erkenning om dermatologen te mogen opleiden, in samenwerking met het Erasmus MC. Het is de twintigste medische vervolgopleiding die het ziekenhuis mag aanbieden. Deenen is nu de eerste arts-assistent die op zijn vakgebied versterking komt leveren. Hij voltooide de studie Geneeskunde in 2012 en zit nu in het vierde jaar van de opleiding tot specialist. Komend halfjaar zal hij zelfstandig patiënten zien en behandelen, onder supervisie van de eigen dermatologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis.


Niels Deenen is de eerste dermatoloog die deels in Dordrecht wordt opgeleid, rechts opleider Ronald Laeijendecker. FOTO FREDERIKE SLIEKER

Direct handelen

"Wat ik mooi vind aan de dermatologie is dat je heel direct kunt handelen en snel iets kunt betekenen voor patiënten", vertelt Deenen. "Tijdens het eerste consult kun je vaak al de diagnose stellen en de behandeling inzetten. Dat is fijn, omdat huidziekten vaak een grote invloed op het dagelijks leven hebben. Ze kunnen ontsierend zijn of jeuk en pijn veroorzaken. Patiënten willen er graag vanaf, daardoor zijn ze heel betrokken en werk je echt samen aan een oplossing." Deenen vindt het daarnaast mooi dat de dermatologie een brede patiëntengroep kent, van heel jong tot heel oud.

Nieuwste inzichten
De zeven dermatologen zijn blij met de aanstormende collega in hun midden. "Dit is goed voor ons als vakgroep, voor het hele ziekenhuis én natuurlijk voor onze patiënten", zegt dermatoloog Ronald Laeijendecker. "De aanwezigheid van jonge, veelbelovende nieuwe dokters houdt ons scherp en helpt ons om steeds volgens de nieuwste inzichten te werken." Laeijendecker vervult formeel de taak van opleider. "Maar we doen dit met z’n allen. In onze vakgroep heeft iedere dermatoloog zijn of haar eigen specifieke aandachtsgebied om kennis van over te dragen."