Plek in Top 100 stelt teleur maar laat ook zien waar verbeteren nog kan

3 november 2017

De uitkomst van de vandaag verschenen AD Ziekenhuis Top 100 doet enigszins pijn. Vijf jaar achter elkaar behoorde het Albert Schweitzer ziekenhuis tot de beste tien op deze landelijke ranglijst. Dit jaar zijn we plots naar de 25e plek gevallen.

Dat is uiteraard teleurstellend, al schrijft het AD ook: "Het Albert Schweitzer ziekenhuis levert als breed topziekenhuis nog steeds prima zorg (...) en haalt goede scores bij de cardiologische ingrepen en bij veel voorkomende operaties, zoals heupfracturen."

Aangepakt
"Ik vind ook echt dat we veel dingen goed doen", reageert bestuursvoorzitter Peter van der Meer. "Maar een 25e plek is uiteraard teleurstellend. Wij horen in de top-10 en dat zou ook gewoon haalbaar moeten zijn. Volgens het AD laten we 'op te veel elementen punten liggen om in de kopgroep te blijven' en dat klopt ook. De pijnpunten uit het jaar 2016, waar deze Top 100 over gaat, zijn bij ons bekend en zijn het afgelopen jaar ook al grotendeels aangepakt."

Ligduur
Het AD is kritisch over ons op met name drie onderdelen: veel heropnames; een langere ligduur dan op basis van de aandoeningen van patiënten mag worden verwacht; en een onvoldoende score op de medicatieoverdracht bij het ontslag van met name oudere en minderjarige patiënten.

Onderzoeken
"Qua heropnames doen we het in 2017 alweer veel beter", zegt Van der Meer. "Dat zou dus volgend jaar zichtbaar moeten worden. En onze ligduur is over de volle linie juist goed, maar wordt specifiek vertekend door een te lange ligduur bij de groep oudere, kwetsbare patiënten. Daar speelt dus iets in samenhang met uitplaatsing en vervolgzorg. We moeten onderzoeken wat dat is en waarom dat speciaal bij ons zo is."

Goede buur
"Met de medicatieoverdracht gaat het veel beter, sinds de verantwoordelijkheid hiervoor centraal in de organisatie is belegd", aldus Van der Meer. "We gaan de ranglijst van het AD nader analyseren om te kijken waar wij komend jaar nog beter op kunnen sturen."

Uiteraard feliciteren we onze samenwerkingspartner en goede buur, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, dat dit jaar weer op nummer 1 prijkt. Goed werk, collega's, pluk er de vruchten van!