Huisartsenpost overdag open op 26 oktober en 9 november

10 oktober 2017

Eén op de drie huisartspraktijken in de regio Drechtsteden en de westelijke Alblasserwaard is op donderdag 26 oktober gesloten, wegens deelname aan een grote regionale scholingsdag. Twee weken later, op donderdag 9 november, gaat wederom een derde deel van alle huisartspraktijken (een andere groep) naar deze scholing. Een zo massale afwezigheid van huisartsen is uitzonderlijk. De Regionale Huisartsenpost Drechtsteden (RHD) bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is daarom op beide dagen overdag open voor spoedgevallen.

De dienstverlening van de RHD tussen 8.00 en 17.00 uur is dezelfde als normaal gesproken in de avond/nacht en in het weekeinde. “Patiënten kunnen ons bellen als ze huisartsenzorg nodig hebben die niet kan wachten tot de volgende dag én als ze zeker weten dat hun eigen huisarts afwezig is”, vertelt huisarts Angelique Boers namens de RHD. “Huisartsen maken in hun praktijk zelf bekend of zij er op een van beide dagen niet zijn. Bij twijfel: probeer het eerst bij de eigen huisarts.”Altijd bellen
Boers verzoekt patiënten om niet uit eigen beweging naar de RHD te komen, maar altijd eerst te bellen naar 078-6542600. “Zo werken wij altijd, omdat we onze zorg dan goed kunnen plannen. Onze triagistes bepalen in het telefoongesprek of en welke zorg nodig is. Voor niet-spoedeisende zaken kunnen patiënten op vrijdag na de scholing weer bij hun eigen praktijk terecht.”

Waarneming
De scholingsdag wordt per keer bijgewoond door zo’n vijftig huisartsen uit het gebied dat door de RHD wordt verzorgd (hieronder vallen niet de Hoeksche Waard en de oostelijke Alblasserwaard). Boers, die tevens voorzitter is van de scholingsbijeenkomsten: “In veel gevallen gaat een hele praktijk ineens op scholing, inclusief de ondersteuners en assistentes. Daardoor kan de normale waarneming door een collega, zoals patiënten dat gewend zijn, in veel gevallen niet plaatsvinden.”

Het is mogelijk dat de regionale scholingsdagen jaarlijks gaan terugkeren. De huisartsen die verenigd zijn binnen de RHD zullen in dat geval op basis van de ervaringen dit jaar beoordelen of de maatregel afdoende is.