Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Zorgpad

Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)

Bij de ziekte van Dupuytren staan de vingers krom en zijn daardoor moeilijk te bewegen. Met een operatie kunnen wij de vingers rechter zetten zodat u ze weer beter kunt bewegen. Eerst bekijken we welke operatie voor u het meest geschikt is. Na de operatie wordt de nazorg en revalidatie op uw persoonlijke situatie afgestemd.

U bent nu hier

HomepageOnderzoeken en behandelingenZiekte van Dupuytren (koetsiershand)
 1. Kromstand van de vingers

  De ziekte van Dupuytren is een veel voorkomende (goedaardige) aandoening van de hand. Bij deze ziekte ontstaan verdikkingen en verkortingen in de stevige bindweefsellaag die onder de huid van de handpalm ligt. Hierdoor ontstaat (meestal) geleidelijk een kromstand van de vinger(s), waarbij deze niet meer volledig gestrekt kunnen worden.

  Het gevolg van de ziekte van Dupuytren is dat u uw hand minder goed kunt gebruiken. De ziekte is niet te genezen, wél te behandelen. Het advies is om te opereren zodra er kromstand ontstaat.

 2. Behandelteam

  Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

 3. Operatiemogelijkheden

  De operatie wordt op de poliklinische behandelkamer of op de afdeling Dagbehandeling uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de mate waarin uw vingers krom staan, de gekozen verdoving (anesthesie) en uw (algehele) gezondheid.

  Tijdens de operatie worden de verdikkingen en strengen verwijderd, waarna de vinger in veel gevallen weer (bijna) volledig gestrekt kan worden.

  Afhankelijk van de ernst van uw aandoening, zijn de volgende operaties mogelijk:

  Wegsnijden van bindweefsel
  De meest voorkomende operatie bestaat uit het wegsnijden van bindweefsel (partiële fasciectomie).

  Opvullen met vetweefsel
  Bij deze nieuwe techniek wordt lichaamseigen vetweefsel achtergelaten nadat de strengen zijn doorgesneden. Na deze operatie is de kans dat de ziekte terugkomt kleiner.

  Verwijderen van huid
  Bent u al eerder geopereerd aan de ziekte van Dupuytren? Dan is het soms nodig om niet alleen de strengen maar ook de bijbehorende huid te verwijderen (dermo fasciectomie).

  Insnijden van bindweefsel met een naald
  Dit is de minst ingrijpende operatie, waarbij uw hand binnen enkele dagen volledig hersteld is. De zogeheten naaldfasciotomie, kan alleen worden toegepast als u een enkelvoudige streng heeft in de handpalm. De plastisch chirurg beoordeelt of u in aanmerking komt voor deze operatie.

 4. Na de operatie

  Een week tot twaalf dagen na de ingreep, komt u voor controle terug op de polikliniek van ons Centrum voor Hand- en Polschirurgie.

 5. Aanvullende handrevalidatie

  Soms functioneert uw hand na de operatie nog niet goed. Handrevalidatie kan dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door spalktherapie of door het doen van oefeningen.

 6. Vergoeding

  Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.

 7. Meer informatie

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

 8. Maak een afspraak

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

  Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageOnderzoeken en behandelingenZiekte van Dupuytren (koetsiershand)
Naar boven