Dermatologie

De dermatoloog onderzoekt en behandelt patiënten van alle leeftijden met:

  • een huidaandoening (eczeem, psoriasis, moedervlekken)
  • een flebologische ziekte (spataderen, open been)
  • een seksueel overdraagbare ziekte (geslachtsziekte)
  • haarziekten (kaalheid)
  • cosmetische problemen (overbeharing coupe rose)


Steeds vaker behandelt de dermatoloog mensen met huidkanker, waarvan het kwaadaardige melanoom de meest gevaarlijke is. Soms opereert de dermatoloog; het verdachte plekje op de huid wordt dan meteen weggehaald.

Voor de behandeling van spataderen beschikt de dermatoloog tegenwoordig over nieuwe technieken, waarbij het niet meer nodig is dat de patiënt onder narcose gaat of een ruggenprik krijgt.

De dermatoloog werkt veel samen met specialistisch verpleegkundigen en andere specialisten zoals reumatologen, internisten, chirurgen, KNO-artsen.

Kaalheid bij vrouwen

Regelmatig krijgt de afdeling Dermatologie de vraag of mannelijke kaalheid bij vrouwen (alopecia androgenetica) behandeld kan worden met medicijnen. Hiervoor zijn 2 medicijnen beschikbaar die wisselend effectief kunnen zijn. Eén van deze medicijnen is echter niet geregistreerd voor het gebruik bij vrouwen en het is daarom niet mogelijk dit medicijn binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis voor te schrijven.
 
Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om medicijnen die niet geregistreerd staan bij de Inspectie van Volksgezondheid voor de behandeling van een bepaalde aandoening, wel voor te schrijven. Het andere medicijn echter is wel geregistreerd voor de behandeling van alopecia androgentica bij vrouwen en kan dus wel worden voorgeschreven.
 
In het Albert Schweitzer ziekenhuis streven we naar een zo veilig mogelijke behandeling voor onze patiënten. Om die reden wordt er uitsluitend gewerkt met medicijnen die geregistreerd zijn bij de Inspectie van Volksgezondheid.
 
Overigens is het belangrijk om eerst te onderzoeken of er inderdaad sprake is van alopecia androgenetica, omdat er ook vele ander vormen van haarverlies bij vrouwen kunnen voorkomen. Een consult bij de dermatoloog voor het stellen van de juiste diagnose bij aanhoudende klachten van haarverlies is dus wel noodzakelijk.
 

Contact

Algemene contactgegevens

Telefoonnumer: (078) 654 12 36

Contact via e-mail

Routewijzer