3 vragen aan...Arie de Vries cardioloog in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Sinds kort is dotteren ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis mogelijk.
Wat is dotteren?
"Dotteren is het opheffen van een vernauwing in een kransslagader*.Een speciaal opgeleide cardioloog (interventiecardioloog) brengt, via een katheter in de lies van de patiënt, een ballonnetje naar de plek waar de slagader vernauwd is. Het ballonnetje wordt opgepompt en rekt de ader op. Om te voorkomen dat de ader terugveert of scheurt, plaatst de interventiecardioloog een gazen buisje in de ader, een zogeheten 'stent'."

Wat is het voordeel voor de patiënt?
“Tot voor kort moesten patiënten uit onze regio voor een dotterbehandeling naar Rotterdam. Dat waren jaarlijks zo'n zeshonderd patiënten. Nu kunnen ze in het Albert Schweitzer ziekenhuis terecht. Ideaal: zo krijgen deze patiënten ook als het om dotteren gaat hoogwaardige zorg dichtbij huis."

Heeft dotteren risico’s?
"Elke ingreep kent risico’s, maar wij werken met ervaren interventiecardiologen en ons ziekenhuis voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen."

*Rondom het hart liggen kransslagaders. Hierdoor stroomt bloed met zuurstof en voeding naar het hart. Zo'n kransslagader kan vernauwd raken, bijvoorbeeld door een opeenhoping van kalk of cholesterol. Patiënten krijgen dan last van kortademigheid en pijn op de borst. Een hartinfarct kan het gevolg zijn.