Vragen aan... Yvonne van Vuuren

Yvonne van Vuuren, verpleegkundige CVA-Nazorgpolikliniek in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Wat betekent CVA?
CVA is de afkorting van Cerebro Vasculair Accident. Dit is een medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. Veel mensen noemen dit ook wel een beroerte: een hersenbloeding of herseninfarct.

Hoe ontstaat een herseninfarct?
Een herseninfarct ontstaat doordat een slagader in de hersenen is dichtgeslibd. Een herseninfarct kan ook ontstaan doordat een bloedpropje via het hart in de hersenen terechtkomt. In beide gevallen raakt de toevoer van het bloed naar de hersenen verstoord. Zo krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof en raakt dat deel van de hersenen beschadigd.

Wat is een hersenbloeding?
Een hersenbloeding ontstaat door een zwakke plek in de vaatwand. Als de ader of het bloedvat openscheurt, wordt een deel van het hersenweefsel overspoeld met bloed. Hierdoor kunnen hersencellen beschadigen of afsterven.

Komt een beroerte vaak voor?
In ons land worden jaarlijks 41.000 mensen voor de eerste keer getroffen door een beroerte. Dat zijn er per dag meer dan 100. Een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) is één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit én doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Per jaar overlijden in ons land zo’n 10.000 mensen na een beroerte en moet een half miljoen mensen leven met de ernstige gevolgen van een beroerte.

Wat zijn de gevolgen van een beroerte?
De gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld in de bewegingen, het gedrag of de spraak van de persoon die door een beroerte getroffen is. Maar een persoon kan na een beroerte ook anders gaan denken of voelen. En die gevolgen zijn voor de omgeving minder goed zichtbaar.

Welke mensen hebben een grotere kans op een beroerte?
Als er eenmaal een beroerte is geweest, is de kans dat iemand dat nog een keer overkomt veel groter. Ook mensen die een TIA (verschijnselen van een beroerte die na een half uurtje weer overgaan) hebben gehad, hebben grote kans op het krijgen van een beroerte. Daarnaast hebben mensen met een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en overgewicht een grotere kans om een beroerte te krijgen. Dat geldt ook voor mensen met diabetes (suikerziekte) of mensen met hart-/vaatziekten.

Is een beroerte te voorkomen?
Een beroerte is niet echt te voorkómen, maar de kans erop kan wel enigszins verkleind worden. Veel bewegen, niet roken, weinig alcohol drinken en gezond eten zijn daarbij van groot belang. Gezond leven dus. Als iemand al een keer een TIA heeft gehad, is daarna de kans op een CVA groter. Om die kans te verkleinen, moeten er zo snel mogelijk maatregelen genomen worden. Er kunnen bijvoorbeeld medicijnen worden voorgeschreven die de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Soms is een operatie aan de halsslagader nodig. Ook bij een TIA is het dus belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Hoe herkent u bij iemand een beroerte?

  • Een arm of been is verlamd;
  • Iemand komt niet uit zijn/haar woorden of spreekt onduidelijk;
  • Een mondhoek kan naar beneden hangen, de mond kan scheef staan.

Wat moet u doen als u denkt dat iemand een beroerte krijgt?
Het belangrijkste is dat u zo snel mogelijk 112 belt. Zorg dat de persoon rustig blijft en in een makkelijke houding komt te zitten.

De openingstijden van de CVA Nazorgpolikliniek in het Albert Schweitzer ziekenhuis:
De CVA Nazorgpolikliniek in het Albert Schweitzer ziekenhuis is iedere donderdag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Behandeling geschiedt op afspraak. Voor meer informatie: telefoon (078) 652 32 43.

Nuttige links op internet:
www.cva-samenverder.nl
www.1ehulp.nu/Eerste_Hulp_Tips/Beroerte
www.hartstichting.nl
www.beroerte.info